НАПРАВИТЕ ВЕЧЕРАС САВРШЕНУ ПОСНУ ПОГАЧУ! Бадњача која увек успева, једноставан рецепт који ће одушевити породицу
Док на дан Божића једемо чесницу, за Бадње вече се на породичној трпези традиционално налази погача по имену бадњача, мекани хлеб који се припрема врло једноставно.
Српска православна црква и њени верници сваког 6. јануара обележавају Бадњи дан и Бадње вече, празник уочи Божића, који окупља целу породицу око трпезе.
Састојци:
700 г брашна
10 г сувог квасца
1 кашика шећера
1 кашика соли
50 мл уља + још 2 кашике
Припрема:
Сипајте суви квасац из кесице у топлу воду, па га добро размутите, додајте мало шећера и брашна, промешајте и оставите да надође.
Потом постепено сипајте уље, со и половину од припремљене количине брашна и добро промешајте. Кад смеса буде фина и глатка, додајте и остатак брашна, па наставите да мешате варјачом, док не буде толико густо да може да се меси.
Тада сипајте још две кашике уља и месите око три до пет минута. Тесто треба да буде мекано, али не и лепљиво.
Покријте чистом крпом и оставите да одстоји сат времена на топлом месту, па премесите и пребаците у плех обложен пек-папиром.
Пеците у рерни загрејаној на 200 степени, око пола сата.