ЗНАТЕ ЛИ ШТА ЈЕ БАДЊЕВКА? Ова посна пита једе се на Бадњи дан УКУЋАНИ ЋЕ УЖИВАТИ У ЊОЈ
Пита "бадњевка" је традиционално јело које се у појединим деловима Србије припрема уочи Божића, најчешће на Бадњи дан, као део обележавања празника. Назив потиче од везе са Бадњим даном и бадњаком, симболима хришћанске традиције.
Као и друга посна јела на Бадњи дан, бадњевка се припрема као симбол скромности и припреме за велики празник Рођења Христовог.
У неким породицама, она има ритуалну улогу и сервира се као део свечаног посног оброка на Бадње вече.
Бадњевка се разликује од краја до краја, јер свака породица има свој начин припреме. То је једноставно, али веома укусно јело које спаја традицију и породично окупљање.
Састојци
Први слој:
700 г кромпира
125 мл уља
250 мл киселе воде
со, млевена слатка паприка, бибер
пола кесице прашка за пециво
2 шољице кукурузног брашна
1,5 шољица пшеничног брашна
Други слој:
500 г купуса
125 мл уља
250 мл киселе воде
2 шољице кукурузног брашна
1,5 шољица пшеничног брашна
пола кесице прашка за пециво
со, бибер
Кромпир ољуштите, изрендајте, зачините, па додајте прашак за пециво, уље, киселу воду. Добро промешајте па додајте једно и друго брашно и сједините све. Сипајте у плех и пеците у загрејаној рерни на 200°Ц само да мало ухвати корицу одозго.
Купус изрендајте и посолите, па рукама лепо утрљајте со. Затим додајте уље, бибер, прашак за пециво и киселу воду. Промешајте, па додајте брашно и све сједините. Смесу са купусом сипајте преко запечене смесе са кромпиром и вратите у рерну.