ПОСНЕ ПОГАЧИЦЕ са кромпиром ИДЕАЛНЕ ЗА БАДЊИ ДАН
Преукусне, лепо изгледају, а успевају и почетницима
Ако немате преостали пире кромпир, скувати око 800 г кромпира и направити пире.
Ако не правите пециво посно, онда у пире можете додати путер, млеко или шта већ додајете, а ако правите посно, кромпир само добро изгњечити да немате грудвица, уколико желите можете додати 2 кашике маслиновог уља.
Количину соли, одредите по вашем укусу, да ли их правите слатке или празне.
Уколико желите можете пола теста правити са слатким пуњењем, а пола празне.
Просејати брашно и додати со, измешати.
У топлу воду додати кашичицу шећера и суви квасац ( ако користите свеж квасац потребно вам је 20 г), размутити и оставити да се квасац подигне.
У зделу, у којој сте просејали брашно додати пире кромпир и рукама утрљати у брашно, док не добијете мрвичасту масу.
Додати надошли квасац и замесити глатко тесто. Када сте добили глатко тесто, месити још 5 минута.
У зависности који кромпир користите можда ће вам бити потребно још мало брашна.
Обликовати тесто у куглу, вратити у зделу, покрити провидном фолијом и оставити на топлом месту да се тесто удвостручи.
Потребно је око 40 до 60 минута, у зависности колико вам је просторија топла.
Нарасло тесто поделити на два дела и сваки део премесити још једном.
Растањити тесто (ако је потребно посути радну површину густином, да се не лепи) у круг, исећи на делове, у зависности од тога колико волите да вам пециво буде велико, а потом пунити са џемом или их оставити празне.
Уместо да правите пециво, од овога можете да направите и хлеб, биће пођеднако добар.
Завити пециво, ставити на плех, који сте прекрили пек папиром и поново покрити са провидном фолијом и оставити да тесто расте док се рерна загреје.
Загрејати рерну на 200°Ц и пећи око 20 до 25 минута или док вам лепо не порумени.
Испечено пециво има помало тврду корицу одозгоре, те га можете покрити кухињском крпом и оставити 5 минута. Корица ће омекшти испод крпе.
Пециво је меко и после неколико дана, ако успете да га сачувате.
Kurir.rs/ Дневник