Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПОСНЕ ПОГАЧИЦЕ са кромпиром  ИДЕАЛНЕ ЗА БАДЊИ ДАН

04.01.2024. 15:06 15:35
Пише:
Фото: Pixabay.com / Dnevnik.rs

Преукусне, лепо изгледају, а успевају и почетницима

Ако немате преостали пире кромпир, скувати око 800 г кромпира и направити пире.

Ако не правите пециво посно, онда у пире можете додати путер, млеко или шта већ додајете, а ако правите посно, кромпир само добро изгњечити да немате грудвица, уколико желите можете додати 2 кашике маслиновог уља.

Количину соли, одредите по вашем укусу, да ли их правите слатке или празне.

Уколико желите можете пола теста правити са слатким пуњењем, а пола празне.

Просејати брашно и додати со, измешати.

У топлу воду додати кашичицу шећера и суви квасац ( ако користите свеж квасац потребно вам је 20 г), размутити и оставити да се квасац подигне.

У зделу, у којој сте просејали брашно додати пире кромпир и рукама утрљати у брашно, док не добијете мрвичасту масу.

Додати надошли квасац и замесити глатко тесто. Када сте добили глатко тесто, месити још 5 минута.

У зависности који кромпир користите можда ће вам бити потребно још мало брашна.

Обликовати тесто у куглу, вратити у зделу, покрити провидном фолијом и оставити на топлом месту да се тесто удвостручи.

Потребно је око 40 до 60 минута, у зависности колико вам је просторија топла.

Нарасло тесто поделити на два дела и сваки део премесити још једном.

Растањити тесто (ако је потребно посути радну површину густином, да се не лепи) у круг, исећи на делове, у зависности од тога колико волите да вам пециво буде велико, а потом пунити са џемом или их оставити празне.

Уместо да правите пециво, од овога можете да направите и хлеб, биће пођеднако добар.

Завити пециво, ставити на плех, који сте прекрили пек папиром и поново покрити са провидном фолијом и оставити да тесто расте док се рерна загреје.

Загрејати рерну на 200°Ц и пећи око 20 до 25 минута или док вам лепо не порумени.

Испечено пециво има помало тврду корицу одозгоре, те га можете покрити кухињском крпом и оставити 5 минута. Корица ће омекшти испод крпе.

Пециво је меко и после неколико дана, ако успете да га сачувате.

Kurir.rs/ Дневник

Пише:
Пошаљите коментар
Рецепт дана: Посне какао коцке

Рецепт дана: Посне какао коцке

10.12.2018. 21:49 21:52
КРОМПИР САЛАТА какву НИСТЕ ПРОБАЛИ до сад

КРОМПИР САЛАТА какву НИСТЕ ПРОБАЛИ до сад

26.12.2023. 13:55 14:16
ЧУВЕНИ ТАРАШКИ КРОМПИР ПРЕД НЕСТАНКОМ Био синоним за добру и квалитетну намирницу, а сада га све мање ратара сеје

ЧУВЕНИ ТАРАШКИ КРОМПИР ПРЕД НЕСТАНКОМ Био синоним за добру и квалитетну намирницу, а сада га све мање ратара сеје

12.12.2023. 09:22 09:37