overcast clouds
24°C
20.04.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ТИТУЛА СВЕТСКОГ ПРВАКА У ТУЦАЊУ ЈАЈИМА ОСТАЈЕ У МОКРИНУ Стеван Проданов поново најбољи „Победничко јаје је из нашег домаћинства, наше коке су генетски селектоване да носе јака јаја"

20.04.2025. 15:29 15:43
Пише:
Извор:
Танјуг
мокрин
Фото: TANJUG/ALEKSANDRA ORLIĆ

Титула најјачег јајета на свету ове године је остала у Мокрину, пошто је на традиционалном Светском такмичењу у куцању фарбаним ускшњим јајима победио Стеван Проданов из овог места.

Већ 35. пут село Мокрин крај Кикинде, било је место окупљања око две стотине учесника из Србије, Португала, Шведске, Швајцарске и региона који су се надметали у томе чије јаје је најјаче на свету.

Проданов, члан једне од најтрофејнијих породица када је у питању ово надметање, каже да се одговарајуће јаје тражи месецима, од Нове године до Ускрса.

"То радимо породично, брат, тата и ја. Победничко јаје је из нашег домаћинства. У генетици је тајна, то су коке које су генетски селектоване да носе јака јаја", рекао је Проданов.

Такмичење се по традицији одвијало у две селекције, од најмлађих до оних са дугодишњим искуством у куцању васкршњим јајима.

Међу најмлађима најјаче јаје је имала осмогодишња Мокринчанка, Дуња Голић.

"Није ми трви пут да учествујем, једном сам била друга, једном трећа и сад по други пут освајам прво место. Осећај је јако добар. Деда ми је изабрао јаје, а мама га је фарбала", каже овогодишња светска шампионка у туцању васкршњим јајима у јуниорској конкуренцији.

мокрин
Фото: TANJUG/ALEKSANDRA ORLIĆ

Да би изабрали јаје које ће их "чврсто" представљати на Туцанијади, неки такмичари месецима уназад о зубе куцкају јаја и испобају до неколико хиљада како би по звуку одабрали најјаче.

"Јаја куцамо о зубе и оно које производи више тонове то јаје је јаче. Дакле на основу слуха и осећаја који се преноси преко звука и виличне кости - тако бирамо јаје. Потребно је једно јаје, кокошије, тврдо кувано и офарбано. И наравно треба среће", каже председник такмичарске комисије Живица Терзић.

Објаснио је да судије постоје зато што постоји могућност да такмичари покушају да убаце неко морчије, пачије или друго јаје које није кокошије.

Пре коначног проглашења шампиона, победничко јаје се мачетом пресеца напола, где половину поједе победник, а другу судија.

Ако обоје остану на ногама - такмичење је званично завршено. 

Извор:
Танјуг
Пише:
Пошаљите коментар