NAPRAVITE VEČERAS SAVRŠENU POSNU POGAČU! Badnjača koja uvek uspeva, jednostavan recept koji će oduševiti porodicu
Dok na dan Božića jedemo česnicu, za Badnje veče se na porodičnoj trpezi tradicionalno nalazi pogača po imenu badnjača, mekani hleb koji se priprema vrlo jednostavno.
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici svakog 6. januara obeležavaju Badnji dan i Badnje veče, praznik uoči Božića, koji okuplja celu porodicu oko trpeze.
Sastojci:
700 g brašna
10 g suvog kvasca
1 kašika šećera
1 kašika soli
50 ml ulja još 2 kašike
Priprema:
Sipajte suvi kvasac iz kesice u toplu vodu, pa ga dobro razmutite, dodajte malo šećera i brašna, promešajte i ostavite da nadođe.
Potom postepeno sipajte ulje, so i polovinu od pripremljene količine brašna i dobro promešajte. Kad smesa bude fina i glatka, dodajte i ostatak brašna, pa nastavite da mešate varjačom, dok ne bude toliko gusto da može da se mesi.
Tada sipajte još dve kašike ulja i mesite oko tri do pet minuta. Testo treba da bude mekano, ali ne i lepljivo.
Pokrijte čistom krpom i ostavite da odstoji sat vremena na toplom mestu, pa premesite i prebacite u pleh obložen pek-papirom.
Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, oko pola sata.