Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОВО ЈЕ ТРАДИЦИОНАЛНИ БОЖИЋНИ КОЛАЧ КОЈИ МОРАТЕ НАПРАВИТИ Кућа вам одмах чаробно замирише, а колач се топи у устима; Ово је рецепт

25.12.2024. 12:12 12:29
Пише:
Извор:
Дневник, Еспресо
Колач
Фото: pixabay.com

Овај сочни слатки хлеб, богат сувим воћем, марципаном и зачинима, није само симбол празничног стола, већ и гест љубави и пажње, често дарован у облику поклона

Божићни празници широм света не могу да прођу без специјалних посластица које миришу на традицију, љубав и породично окупљање. Једна од таквих посластица, која је постала неизоставан део божићних обичаја у Немачкој, али и у многим земљама где се 25. децембра слави Божић, свакако је штолен. Овај сочни слатки хлеб, богат сувим воћем, марципаном и зачинима, није само симбол празничног стола, већ и гест љубави и пажње, често дарован у облику поклона.

У Немачкој, штолен је већ вековима традиционални божићни специјалитет, а његова припрема подсећа на све што Божић значи: заједништво, љубав, и радост даривања. Без обзира на то да ли је део свечане трпезе или је лепо упакован као поклон за најмилије, овај колач има способност да створи незаборавну атмосферу у сваком дому. Иако постоји много варијација рецепта, основа је увек иста - богато, кисело тесто које се спаја са сецканим кандираним корицама поморанџе, сувим грожђем, орашастим плодовима и ароматичним зачинима.

Завршни прелив од шећера у праху и путера даје му препознатљив завршни печат, стварајући прави празнични рај за непце.

Састојци за штолен:

650 г брашна

20 г свежег квасца

250 мл млека

100 г шећера

200 г сувог грожђа

100 г кандиране корице поморанџе

200 г сецканих ораха и бадема

2 јаја

250 г путера

100 г шећера у праху

5 кашика рума

2 кесице ванилин-шећера

1 кашичица цимета и мускатног орашчића

пола кашичице свежег изренданог ђумбира

200 г марципана

Колач
Фото: pixabay.com

Припрема штолена:

Припремите квасац: Загрејте млеко, а затим га склоните са рингле. У млеко додајте кашику кристал-шећера, измрвљен квасац и кашику брашна. Добро промешајте и оставите да одстоји десетак минута, како би квасац почео да делује.

Натапање воћа: У другој посуди помешајте рум, суво грожђе и кандирану корицу поморанџе, па их оставите да се натапају, што ће им дати богатство укуса.

Припрема теста: Умутите 200 грама путера са јајима и ванилин-шећером. Додајте активирани квасац, преостали кристал-шећер, просејано брашно, цимет, мускатни орашчић и свеж изрендани ђумбир. Месите све док не добијете глатко, мекано тесто. Оставите тесто да нарасте око сат времена, а затим га премесите.

Додавање воћа и орашастих плодова: Додајте воће које је стајало у руму, као и сецкане орашасте плодове. Месите још неколико минута, па оставите тесто да одмори још пола сата, како би добило на волумену.

Формирање и печење: Након што је тесто одморило, поделите га на два дела и развуците у правоугаоник. По дужини ставите штапић марципана, преклопите тесто са обе стране, а затим га ставите у плех обложен папиром за печење. Пеците штолен у претходно загрејаној рерни на 180 степени око 40 минута.

Премазивање и послуживање: Када се штолен потпуно охлади, премажите га преосталим размекшалим путером и обилно поспите шећером у праху. Пре служења, исеците штолен на кришке и послужите уз кувано вино или омиљени топли напитак.

Овај божићни колач, са свим својим богатством укуса и мириса, створиће савршену атмосферу у вашем дому и учинити да сваки тренутак празничне сезоне буде још слађи. Било да га припремате за своју породицу, или га поклањате драгим особама, штолен је више од обичног колача - он је симбол љубави, традиције и заједништва.

Извор:
Дневник, Еспресо
Пише:
Пошаљите коментар