СВИ СРБИ РАЗЛИЧИТО ПРАВЕ ЧЕСНИЦУ Ово су два најпознатија рецепта којима нећете моћи да одолите
Чесница се на почетку божићног ручка окрене три пута с лева на десно, након чега је чланови породице разломе међу собом.
Верује се да ће особа која нађе новчић у свом комаду хлеба да буде посебно срећне руке у наредној години.
Будући да се у различитим крајевима Србије на различити начин припрема чесница, постоје разне варијанте рецепата, с тога има много разних и слатких и сланих комбинација.
А ове две су најчешће на северу и југу наше земље!
Чесница на југу Србије
На југу Србије чесница се припрема на традиционални начин за Бадње вече, што значи да је то онда бесквасна пресна погача.
Рецепт за бесквасну чесницу
Потребно је:
- 600 грама брашна
- половина прашка за пециво
- четвртина кашичице соде бикарбоне
- 2 до 3 кашике уља
- со по укусу
Припрема:
Најпре помешајте суве састојке: брашно, прашак за пециво и соду бикарбону. Додајте мало соли и две до три кашике уља. Важно је да се чесница замеси најпре са мало освећене воде, а затим додајте млаке воде довољно док тесто не добије густину као за хлеб. Након ове припреме погача се меси прилично дуго, како би се прашак за пециво и сода у њој фино распоредили. У погачу се убацује парица, листић бадњака, зрно кукуруза и чен белог лука.
Када добро умесите погачу преместите у округлу тепсију и обликујте. Виљушкама на погачи обликујте крстић. Погача се пече око пола сата, све док не добије фину румену боју.
Чесница у Војводини
Занимљиво је то да се чесница у Војводини прави у облику слатког колача, али традиција када је реч о дукату или парици која се ставља у чесницу, остала је иста. Чесница има облик баклаве и по том принципу се и прави.
Потребно је:
- пола килограма готових кора
- пола килограма ораха
- 200 грама сувог грожђа
- 300 грама отопљеног меда
- 100 грама шећера
- 1 ванилин шећер
- 150 грама отопљеног маргарина
Погледајте прирему војвођанске чеснице у видеу:
Занимљиво је то да се чесница се у неким крајевима употребљавала за гатање. У Босни су правили засеке на горњој површини теста спремног за печење и стављали у њих семена разних усева. Што би се више неки засек надигао током печења, то би принос одговарајућег усева требало да буде већи у наредној години.