light rain
2°C
20.01.2025.
Нови Сад
eur
117.0991
usd
113.7658
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ИТАЛИЈАНСКА КУХИЊА НА ВАШЕМ СТОЛУ ЦЕЛЕ НЕДЕЉЕ Једноставних 5, али савршено укусних јела која ћете обожавати!

20.01.2025. 10:26 10:36
Пише:
Извор:
stil.kurir.rs
kuvanje
Фото: pixabay

За Италијане се каже да у храни уживају максимално, а опет - никад се не угоје. Они су нашли начин да уживају у савршено укусној храни, а да при томе не добију ни килограм

Италијанска јела нису компликована. Они с минимум напора добију савршено укусно јело које прија баш свима, а спрема се лако и брзо.

Ово су наши предлози за 5 савршених италијанских јела од понедељка код петка које можете правити и када дођете са посла.

rižoto
Фото: pixabay

Понедељак - Рижото

Састојци:

300 грама опраног белог пиринча

1 главица црног лука

1 чен белог лука

мало уља

1 рендана шаргарепа

1 рендана тиквица

250 грама белог пилећег меса

со и бибер, свеж першун

250 мл павлаке за кување

качкаваљ

Припрема: У тигању прединстајте на мало уља црни лук. Додајте изрендану шаргарепу и тиквицу па динстајте. Додајте на коцке сечену тиквицу па и њу прединстајте, а потом додајте и опран пиринач. Након тога све промешајте и таман када пиринач почне да се лепи за дно тигања, додајте мало воде (200 мл). Поклопите и оставите да се све динста 5 минута. Затим додајте павлаку за кување и ситно сецкан бели лук, со и бибер, као и ситно сецкан свеж першун. Након 5 минута ваше јело је готово.

Укупно за припрему 20 минута.

Уторак - лазање

Лазање можете да припремите и у понедељак вече, а испечете их у уторак када дођете с посла.

Потребно је:

450 грама млевеног јунећег меса

200 мл парадајз сока

со и бибер, оригано

уље

рендана шаргарепа

1 главица лука

1 чен белог лука

за бели сос:

1 л млека

200 грама маслаца

мало брашна

со

300 грама качкаваља

коре за лазање

Припрема: прво направите бешамел сос тако што ћете загрејати маслац и додати пар кашика брашна. Док непрестано мешате, додајте помало млека. Када се све укува склоните с рингле.

Црвени сос правите тако што ћете на уљу продинстати лук и рендану шаргарепу, додати месо и изачине и све динстати око 10 минута. Након тога налијте парадајз сок и оставите да проври. После све искључите и оставите са стране да се мало прохлади.

У ватросталну чинију слажите лазање тако што ћете на дно ставити кору, па црвени сос, па бели сос па мало ренданог качкаваља. Све тако док не потрошите све коре и сав материјал. Завршите са белим сосом на крају и са качкаваљем. Оставите у фрижидеру преко ноћи, а сутрадан пеците лазање на 200 степени Целзијуса око пола сата.

pica
Фото: pixabay

Среда - Пица

Потребно је:

Коре за пицу

Мало парадајз сока, оригано и маслиново уље

Качкаваљ

Пршута

печурке - надев по вољи.

Припрема: На коре за пицу намажите мешавину парадајз сока, маслиновог уља и оригана, а преко ставите надев по вољи. Да би пица била укуснија можете да направите коре сами, а рецепт прочитајте овде.

špagete
Фото: pixabay

Четвртак - Шпагете карбонара

Предност овог јела је брза припрема, а нема особе која не воли шпагете карбонара.

Потребно је:

Паковање шпагета

150 грама сланине

3 јаја

чен белог лука

80 грама пармезана

маслиново уље

со и бибер

Припрема: Шпагете скувајте и оставите са стране. У тигању на уљу продинстајте кратко сланину и бели лук, па додајте шпагете и након пар минута ставите улупана јаја, со и бибер. Одмах склоните са рингле и док је све вруће само мешајте. Након тога нарендајте пармезан и сервирајте.

Петак - Фритата

Потребно је:

8 јаја

1 празилук

100 г свежег спанаћа

100 г зелене тиквице

200 г шампињона

100 г сланине

200 г качкаваља

40 г ренданог пармезана

со и бибер по укусу

1/2 кашичице сувог босиљка

1/2 кашичице оригана

30 г маслаца

30 мл маслиновог уља

Припрема: Празилук продинстајте и додајте му сецкане тиквице, а потом и сланину и шампињоне. Када се све мало упржи додати спанаћ и након 2 минута умућена јаја са маслацем и зачинима. Пећи 5 минута највише и послужити топло.

stil.kurir

Извор:
stil.kurir.rs
Пише:
Пошаљите коментар