АРОМАТИЧНО, МЕКАНО, НЕОДОЉИВО Чомлек – класик македонске кухиње који морате пробати
Чомлек или охридски чомлек традиционално је јело македонске кухиње. Овај специјалитет познат је по томе што телетина и лук, његови главни састојци, долазе у односу 1:1, а лук се кува у целости.
Изворни рецепт садржи врло једноставан списак састојака, а коначан резултат је савршено мекано и зачињено месо, ароматичан лук и необичан „формат“ јела које није ни супасто ни густо.
У оригинални чомлек, осим телетине и лука, иду још само бели лук, со, бибер у зрну, бело вино, вода, млевена паприка и мало уља. У неким верзијама рецепта додају се и ловоров лист, шафран, першун, путер уместо уља и, уместо вина, сирће.
Чомлек се традиционално кува у земљаној посуди у пећи, али за кућне потребе може се припремити и у рерни. Доносимо вам најједноставнији рецепт за прави (охридски) чомлек. Послужите га уз топле лепиње и уживајте!
Охридски чомлек – састојци:
• 800 г телетине без костију
• 800 г ситнијег лука
• 6 ченова белог лука
• 6 зрна црног бибера
• со
• 1 кашика млевене слатке паприке
• 2 кашике уља
• 2 дл белог вина
• вода
(Охридски) чомлек – припрема:
1. Загрејте рерну на 180 степени.
2. Месо исеците на веће комаде.
3. Очистите бели лук и лук, али их оставите у целости.
4. У посуду за печење ређајте месо, преко њега лук и бели лук, и наставите истим редоследом док не потрошите све састојке.
5. Посолите, додајте бибер у зрну, уље, вино и толико воде да прекрије месо и лук.
6. Поклопите посуду и ставите у рерну да се пече најмање два до два и по сата, док месо потпуно не омекша, а течност не испари толико да остане само мало умака.