moderate rain
11°C
01.04.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

АРОМАТИЧНО, МЕКАНО, НЕОДОЉИВО Чомлек – класик македонске кухиње који морате пробати

30.03.2025. 12:20 12:32
Пише:
Извор:
Она.рс/ Пункуфер
govedina
Фото: Freepik

Чомлек или охридски чомлек традиционално је јело македонске кухиње. Овај специјалитет познат је по томе што телетина и лук, његови главни састојци, долазе у односу 1:1, а лук се кува у целости.

Изворни рецепт садржи врло једноставан списак састојака, а коначан резултат је савршено мекано и зачињено месо, ароматичан лук и необичан „формат“ јела које није ни супасто ни густо.

У оригинални чомлек, осим телетине и лука, иду још само бели лук, со, бибер у зрну, бело вино, вода, млевена паприка и мало уља. У неким верзијама рецепта додају се и ловоров лист, шафран, першун, путер уместо уља и, уместо вина, сирће.

Чомлек се традиционално кува у земљаној посуди у пећи, али за кућне потребе може се припремити и у рерни. Доносимо вам најједноставнији рецепт за прави (охридски) чомлек. Послужите га уз топле лепиње и уживајте!

sastojci
Фото: Pixabay.com

Охридски чомлек – састојци:

• 800 г телетине без костију

• 800 г ситнијег лука

• 6 ченова белог лука

• 6 зрна црног бибера

• со

• 1 кашика млевене слатке паприке

• 2 кашике уља

• 2 дл белог вина

• вода

 (Охридски) чомлек – припрема:

1. Загрејте рерну на 180 степени.

2. Месо исеците на веће комаде.

3. Очистите бели лук и лук, али их оставите у целости.

4. У посуду за печење ређајте месо, преко њега лук и бели лук, и наставите истим редоследом док не потрошите све састојке.

5. Посолите, додајте бибер у зрну, уље, вино и толико воде да прекрије месо и лук.

6. Поклопите посуду и ставите у рерну да се пече најмање два до два и по сата, док месо потпуно не омекша, а течност не испари толико да остане само мало умака.

Извор:
Она.рс/ Пункуфер
Пише:
Пошаљите коментар
Рецепт дана: Говедина Строганов

Рецепт дана: Говедина Строганов

01.02.2018. 10:16 10:19
ПОЧЕЛА ЈОШ ЈЕДНА МЕЂУНАРОДНА КОЛОНИЈА УМЕТНИЧКЕ КЕРАМИКЕ У УЖИЦУ Наша грнчарија уврштена на престижну УНЕСКО листу. Уметници из света дошли да науче како се прави чувено земљано посуђе (ФОТО)

ПОЧЕЛА ЈОШ ЈЕДНА МЕЂУНАРОДНА КОЛОНИЈА УМЕТНИЧКЕ КЕРАМИКЕ У УЖИЦУ Наша грнчарија уврштена на престижну УНЕСКО листу. Уметници из света дошли да науче како се прави чувено земљано посуђе (ФОТО)

12.08.2024. 12:18 12:28