ИТАЛИЈАНСКА КУХИЊА НА ВАШЕМ СТОЛУ ЦЕЛЕ НЕДЕЉЕ Једноставних 5, али савршено укусних јела која ћете обожавати!
За Италијане се каже да у храни уживају максимално, а опет - никад се не угоје. Они су нашли начин да уживају у савршено укусној храни, а да при томе не добију ни килограм
Италијанска јела нису компликована. Они с минимум напора добију савршено укусно јело које прија баш свима, а спрема се лако и брзо.
Ово су наши предлози за 5 савршених италијанских јела од понедељка код петка које можете правити и када дођете са посла.
Понедељак - Рижото
Састојци:
300 грама опраног белог пиринча
1 главица црног лука
1 чен белог лука
мало уља
1 рендана шаргарепа
1 рендана тиквица
250 грама белог пилећег меса
со и бибер, свеж першун
250 мл павлаке за кување
качкаваљ
Припрема: У тигању прединстајте на мало уља црни лук. Додајте изрендану шаргарепу и тиквицу па динстајте. Додајте на коцке сечену тиквицу па и њу прединстајте, а потом додајте и опран пиринач. Након тога све промешајте и таман када пиринач почне да се лепи за дно тигања, додајте мало воде (200 мл). Поклопите и оставите да се све динста 5 минута. Затим додајте павлаку за кување и ситно сецкан бели лук, со и бибер, као и ситно сецкан свеж першун. Након 5 минута ваше јело је готово.
Укупно за припрему 20 минута.
Уторак - лазање
Лазање можете да припремите и у понедељак вече, а испечете их у уторак када дођете с посла.
Потребно је:
450 грама млевеног јунећег меса
200 мл парадајз сока
со и бибер, оригано
уље
рендана шаргарепа
1 главица лука
1 чен белог лука
за бели сос:
1 л млека
200 грама маслаца
мало брашна
со
300 грама качкаваља
коре за лазање
Припрема: прво направите бешамел сос тако што ћете загрејати маслац и додати пар кашика брашна. Док непрестано мешате, додајте помало млека. Када се све укува склоните с рингле.
Црвени сос правите тако што ћете на уљу продинстати лук и рендану шаргарепу, додати месо и изачине и све динстати око 10 минута. Након тога налијте парадајз сок и оставите да проври. После све искључите и оставите са стране да се мало прохлади.
У ватросталну чинију слажите лазање тако што ћете на дно ставити кору, па црвени сос, па бели сос па мало ренданог качкаваља. Све тако док не потрошите све коре и сав материјал. Завршите са белим сосом на крају и са качкаваљем. Оставите у фрижидеру преко ноћи, а сутрадан пеците лазање на 200 степени Целзијуса око пола сата.
Среда - Пица
Потребно је:
Коре за пицу
Мало парадајз сока, оригано и маслиново уље
Качкаваљ
Пршута
печурке - надев по вољи.
Припрема: На коре за пицу намажите мешавину парадајз сока, маслиновог уља и оригана, а преко ставите надев по вољи. Да би пица била укуснија можете да направите коре сами, а рецепт прочитајте овде.
Четвртак - Шпагете карбонара
Предност овог јела је брза припрема, а нема особе која не воли шпагете карбонара.
Потребно је:
Паковање шпагета
150 грама сланине
3 јаја
чен белог лука
80 грама пармезана
маслиново уље
со и бибер
Припрема: Шпагете скувајте и оставите са стране. У тигању на уљу продинстајте кратко сланину и бели лук, па додајте шпагете и након пар минута ставите улупана јаја, со и бибер. Одмах склоните са рингле и док је све вруће само мешајте. Након тога нарендајте пармезан и сервирајте.
Петак - Фритата
Потребно је:
8 јаја
1 празилук
100 г свежег спанаћа
100 г зелене тиквице
200 г шампињона
100 г сланине
200 г качкаваља
40 г ренданог пармезана
со и бибер по укусу
1/2 кашичице сувог босиљка
1/2 кашичице оригана
30 г маслаца
30 мл маслиновог уља
Припрема: Празилук продинстајте и додајте му сецкане тиквице, а потом и сланину и шампињоне. Када се све мало упржи додати спанаћ и након 2 минута умућена јаја са маслацем и зачинима. Пећи 5 минута највише и послужити топло.