ITALIJANSKA KUHINJA NA VAŠEM STOLU CELE NEDELJE Jednostavnih 5, ali savršeno ukusnih jela koja ćete obožavati!
Za Italijane se kaže da u hrani uživaju maksimalno, a opet - nikad se ne ugoje. Oni su našli način da uživaju u savršeno ukusnoj hrani, a da pri tome ne dobiju ni kilogram
Italijanska jela nisu komplikovana. Oni s minimum napora dobiju savršeno ukusno jelo koje prija baš svima, a sprema se lako i brzo.
Ovo su naši predlozi za 5 savršenih italijanskih jela od ponedeljka kod petka koje možete praviti i kada dođete sa posla.
Ponedeljak - Rižoto
Sastojci:
300 grama opranog belog pirinča
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
malo ulja
1 rendana šargarepa
1 rendana tikvica
250 grama belog pilećeg mesa
so i biber, svež peršun
250 ml pavlake za kuvanje
kačkavalj
Priprema: U tiganju predinstajte na malo ulja crni luk. Dodajte izrendanu šargarepu i tikvicu pa dinstajte. Dodajte na kocke sečenu tikvicu pa i nju predinstajte, a potom dodajte i opran pirinač. Nakon toga sve promešajte i taman kada pirinač počne da se lepi za dno tiganja, dodajte malo vode (200 ml). Poklopite i ostavite da se sve dinsta 5 minuta. Zatim dodajte pavlaku za kuvanje i sitno seckan beli luk, so i biber, kao i sitno seckan svež peršun. Nakon 5 minuta vaše jelo je gotovo.
Ukupno za pripremu 20 minuta.
Utorak - lazanje
Lazanje možete da pripremite i u ponedeljak veče, a ispečete ih u utorak kada dođete s posla.
Potrebno je:
450 grama mlevenog junećeg mesa
200 ml paradajz soka
so i biber, origano
ulje
rendana šargarepa
1 glavica luka
1 čen belog luka
za beli sos:
1 l mleka
200 grama maslaca
malo brašna
so
300 grama kačkavalja
kore za lazanje
Priprema: prvo napravite bešamel sos tako što ćete zagrejati maslac i dodati par kašika brašna. Dok neprestano mešate, dodajte pomalo mleka. Kada se sve ukuva sklonite s ringle.
Crveni sos pravite tako što ćete na ulju prodinstati luk i rendanu šargarepu, dodati meso i izačine i sve dinstati oko 10 minuta. Nakon toga nalijte paradajz sok i ostavite da provri. Posle sve isključite i ostavite sa strane da se malo prohladi.
U vatrostalnu činiju slažite lazanje tako što ćete na dno staviti koru, pa crveni sos, pa beli sos pa malo rendanog kačkavalja. Sve tako dok ne potrošite sve kore i sav materijal. Završite sa belim sosom na kraju i sa kačkavaljem. Ostavite u frižideru preko noći, a sutradan pecite lazanje na 200 stepeni Celzijusa oko pola sata.
Sreda - Pica
Potrebno je:
Kore za picu
Malo paradajz soka, origano i maslinovo ulje
Kačkavalj
Pršuta
pečurke - nadev po volji.
Priprema: Na kore za picu namažite mešavinu paradajz soka, maslinovog ulja i origana, a preko stavite nadev po volji. Da bi pica bila ukusnija možete da napravite kore sami, a recept pročitajte ovde.
Četvrtak - Špagete karbonara
Prednost ovog jela je brza priprema, a nema osobe koja ne voli špagete karbonara.
Potrebno je:
Pakovanje špageta
150 grama slanine
3 jaja
čen belog luka
80 grama parmezana
maslinovo ulje
so i biber
Priprema: Špagete skuvajte i ostavite sa strane. U tiganju na ulju prodinstajte kratko slaninu i beli luk, pa dodajte špagete i nakon par minuta stavite ulupana jaja, so i biber. Odmah sklonite sa ringle i dok je sve vruće samo mešajte. Nakon toga narendajte parmezan i servirajte.
Petak - Fritata
Potrebno je:
8 jaja
1 praziluk
100 g svežeg spanaća
100 g zelene tikvice
200 g šampinjona
100 g slanine
200 g kačkavalja
40 g rendanog parmezana
so i biber po ukusu
1/2 kašičice suvog bosiljka
1/2 kašičice origana
30 g maslaca
30 ml maslinovog ulja
Priprema: Praziluk prodinstajte i dodajte mu seckane tikvice, a potom i slaninu i šampinjone. Kada se sve malo uprži dodati spanać i nakon 2 minuta umućena jaja sa maslacem i začinima. Peći 5 minuta najviše i poslužiti toplo.