Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ITALIJANSKA KUHINJA NA VAŠEM STOLU CELE NEDELJE Jednostavnih 5, ali savršeno ukusnih jela koja ćete obožavati!

20.01.2025. 10:26 10:36
Piše:
Izvor:
stil.kurir.rs
kuvanje
Foto: pixabay

Za Italijane se kaže da u hrani uživaju maksimalno, a opet - nikad se ne ugoje. Oni su našli način da uživaju u savršeno ukusnoj hrani, a da pri tome ne dobiju ni kilogram

Italijanska jela nisu komplikovana. Oni s minimum napora dobiju savršeno ukusno jelo koje prija baš svima, a sprema se lako i brzo.

Ovo su naši predlozi za 5 savršenih italijanskih jela od ponedeljka kod petka koje možete praviti i kada dođete sa posla.

rižoto
Foto: pixabay

Ponedeljak - Rižoto

Sastojci:

300 grama opranog belog pirinča

1 glavica crnog luka

1 čen belog luka

malo ulja

1 rendana šargarepa

1 rendana tikvica

250 grama belog pilećeg mesa

so i biber, svež peršun

250 ml pavlake za kuvanje

kačkavalj

Priprema: U tiganju predinstajte na malo ulja crni luk. Dodajte izrendanu šargarepu i tikvicu pa dinstajte. Dodajte na kocke sečenu tikvicu pa i nju predinstajte, a potom dodajte i opran pirinač. Nakon toga sve promešajte i taman kada pirinač počne da se lepi za dno tiganja, dodajte malo vode (200 ml). Poklopite i ostavite da se sve dinsta 5 minuta. Zatim dodajte pavlaku za kuvanje i sitno seckan beli luk, so i biber, kao i sitno seckan svež peršun. Nakon 5 minuta vaše jelo je gotovo.

Ukupno za pripremu 20 minuta.

Utorak - lazanje

Lazanje možete da pripremite i u ponedeljak veče, a ispečete ih u utorak kada dođete s posla.

Potrebno je:

450 grama mlevenog junećeg mesa

200 ml paradajz soka

so i biber, origano

ulje

rendana šargarepa

1 glavica luka

1 čen belog luka

za beli sos:

1 l mleka

200 grama maslaca

malo brašna

so

300 grama kačkavalja

kore za lazanje

Priprema: prvo napravite bešamel sos tako što ćete zagrejati maslac i dodati par kašika brašna. Dok neprestano mešate, dodajte pomalo mleka. Kada se sve ukuva sklonite s ringle.

Crveni sos pravite tako što ćete na ulju prodinstati luk i rendanu šargarepu, dodati meso i izačine i sve dinstati oko 10 minuta. Nakon toga nalijte paradajz sok i ostavite da provri. Posle sve isključite i ostavite sa strane da se malo prohladi.

U vatrostalnu činiju slažite lazanje tako što ćete na dno staviti koru, pa crveni sos, pa beli sos pa malo rendanog kačkavalja. Sve tako dok ne potrošite sve kore i sav materijal. Završite sa belim sosom na kraju i sa kačkavaljem. Ostavite u frižideru preko noći, a sutradan pecite lazanje na 200 stepeni Celzijusa oko pola sata.

pica
Foto: pixabay

Sreda - Pica

Potrebno je:

Kore za picu

Malo paradajz soka, origano i maslinovo ulje

Kačkavalj

Pršuta

pečurke - nadev po volji.

Priprema: Na kore za picu namažite mešavinu paradajz soka, maslinovog ulja i origana, a preko stavite nadev po volji. Da bi pica bila ukusnija možete da napravite kore sami, a recept pročitajte ovde.

špagete
Foto: pixabay

Četvrtak - Špagete karbonara

Prednost ovog jela je brza priprema, a nema osobe koja ne voli špagete karbonara.

Potrebno je:

Pakovanje špageta

150 grama slanine

3 jaja

čen belog luka

80 grama parmezana

maslinovo ulje

so i biber

Priprema: Špagete skuvajte i ostavite sa strane. U tiganju na ulju prodinstajte kratko slaninu i beli luk, pa dodajte špagete i nakon par minuta stavite ulupana jaja, so i biber. Odmah sklonite sa ringle i dok je sve vruće samo mešajte. Nakon toga narendajte parmezan i servirajte.

Petak - Fritata

Potrebno je:

8 jaja

1 praziluk

100 g svežeg spanaća

100 g zelene tikvice

200 g šampinjona

100 g slanine

200 g kačkavalja

40 g rendanog parmezana

so i biber po ukusu

1/2 kašičice suvog bosiljka

1/2 kašičice origana

30 g maslaca

30 ml maslinovog ulja

Priprema: Praziluk prodinstajte i dodajte mu seckane tikvice, a potom i slaninu i šampinjone. Kada se sve malo uprži dodati spanać i nakon 2 minuta umućena jaja sa maslacem i začinima. Peći 5 minuta najviše i poslužiti toplo.

stil.kurir

Izvor:
stil.kurir.rs
Piše:
Pošaljite komentar