ЧОКОЛАДА У СРБИЈИ ЗА ГОДИНУ ДАНА ПОСКУПЕЛА ЗА 32 ОДСТО Ево који је разлог за то и има ли везе са празницима
За годину дана чоколада је у Србији поскупела за 32,8 одсто, а цена какаа на глобалном тржишту расте из дана у дан и достиже свој максимум на берзама од 12.500 долара за тону. Да ли празници утичу на то да цене скачу?
За млечну чоколаду од 100 грама треба издвојити између 185 до 270 динара, док се на акцијама може уштедети око 50 динара. Са већим процентом какаа расте и цена, а у основи проблема је слаб род какаа и вирус који је захватио плантаже у највећим произвођачима- Обали Слоноваче и Гани.
У Немачкој је уочи Божића чоколадни Деда Мраз коштао 50 одсто више него раније. Стручњаци кажу- нема то везе са празницима. Како истиче проф. др Слободан Аћимовић са Економског факултета за РТС1, некада је цена била 2.500 долара по тони, а онда је скочила на 4.500 и 7.000 долара.
-Компаније се понашају врло рационално. Ако виде да на берзама иду цене на горе оне што пре желе да набаве што веће количине- нагласио је проф. др Аћимовић.
У последњих годину дана производи у категорији чоколада у праху и какаа порасли су 20 одсто, показују резултати Републичког завода за статистику. Упућени кажу уколико и наредне године буде слаб род чоколада јефтинија неће бити.