ČOKOLADA U SRBIJI ZA GODINU DANA POSKUPELA ZA 32 ODSTO Evo koji je razlog za to i ima li veze sa praznicima
Za godinu dana čokolada je u Srbiji poskupela za 32,8 odsto, a cena kakaa na globalnom tržištu raste iz dana u dan i dostiže svoj maksimum na berzama od 12.500 dolara za tonu. Da li praznici utiču na to da cene skaču?
Za mlečnu čokoladu od 100 grama treba izdvojiti između 185 do 270 dinara, dok se na akcijama može uštedeti oko 50 dinara. Sa većim procentom kakaa raste i cena, a u osnovi problema je slab rod kakaa i virus koji je zahvatio plantaže u najvećim proizvođačima- Obali Slonovače i Gani.
U Nemačkoj je uoči Božića čokoladni Deda Mraz koštao 50 odsto više nego ranije. Stručnjaci kažu- nema to veze sa praznicima. Kako ističe prof. dr Slobodan Aćimović sa Ekonomskog fakulteta za RTS1, nekada je cena bila 2.500 dolara po toni, a onda je skočila na 4.500 i 7.000 dolara.
-Kompanije se ponašaju vrlo racionalno. Ako vide da na berzama idu cene na gore one što pre žele da nabave što veće količine- naglasio je prof. dr Aćimović.
U poslednjih godinu dana proizvodi u kategoriji čokolada u prahu i kakaa porasli su 20 odsto, pokazuju rezultati Republičkog zavoda za statistiku. Upućeni kažu ukoliko i naredne godine bude slab rod čokolada jeftinija neće biti.