МОНАСИ У ВРЕМЕ ПОСТА ПРАВЕ СВЕТОГОРСКИ ЈАФА КОЛАЧ: Најлепша посластица са чоколадом и поморанџом (РЕЦЕПТ)
Монаси у време поста праве најлепшу посластицу са чоколадом и поморанџом, а у питању је светогорски јафа колач
Почео је Ускршњи пост, а поред разних куваних јела људи размишљају и са чиме да се засладе.
Монаси са Хиландара имају један сјајан специјалитет, а у питању је манастирски кромпир из рерне који је толико сочан и укусан да од саме припреме вода креће на уста.
Да бисте после тако доброг прилога били још задовољнији ту је за вас светогорски јафа колач који који монаси у манастиру редовно праве.
Припрема ове посластице је једноставна, а обара са ногу колико је добар.
Нема шансе да се некоме не свиди.
Сви састојци и рецепт су ту:
чоколада за кување - 150 грама
џем - 6 кашика
џем од кајсије
шећер - 10 кашика
суво грожђе - шака или две
цимет - 1 кесица
сецкани орах - 1 шака
кора од 1 лимуна и сок од једне поморанџе + 1 поморанџа
млака вода - 1/4
прашак за пециво - 1 кашика
брашно - 500 грама
Припрема:
Џем и шећер измиксати у миксеру да се добије јединствена смеса.
У смесу додамо мало воде, цимет, нарендамо кору од лимуна и сок од поморанџе, орахе, суво грожђе и полако, уз мешање, додамо брашно помешано са прашком за пециво.
Измиксати добро и смесу преручити у тефлонски плех за печење (ако немате тефлонски плех, онда обичан плех обложите папиром за печење).
Ако је потребно влажним рукама поравнајте површину да буде глатка.
Убаците плех у умерено загрејану рерну и пеците око 25-30 минута.
Док је још врућ, колач премажите са 3-4 кашике џема од кајсије, па га прелијте растопљеном чоколадом.
Уживајте у овом колачу монаха који је изврстан.
лепотесрбије.ало