Рецепт дана: Погачице с чварцима
Уз погачице с чварцима, вратите се у добра стара времена...
Састојци (за 6 особа):
За тесто:
- 500 г глатког брашна,
- кесица квасца,
- 2 жуманцета,
- со,
- 60 г маргарина (или масти),
- 250 мл млека,
За фил:
- 300 г чварака,
- 100 г брашна,
- млевеног црног бибера,
За премазивање:
- 1 јаје
Припрема:
1. Просејано брашно измешати с инстант-квасцем. У средину ставити жуманца, омекшани маргарин и со, па с млаким млеком израдити мекано тесто. Оставити покривено да се диже на топлом месту око пола сата.
2. У међувремену самлети чварке, па их измешати с брашном у које се дода мало бибера.
3. Дигнуто тесто разваљати у квадратм, дебљине око један центиметра, премазати га филом од чварака и преклопити ивице теста.
4. Поново га разваљати и опет преклопити као за лиснато тесто. Још једном га разваљати и опет преклопити без почивања.
5. Поновити поступак три пута. Посљедњи пут разваљати тесто на 1, 5 цм дебљине, па чашом или округлим калупом вадити погачице.
6. Поређати их на намашћен плех, површину погачица зарезати у облику мрежице, премазати јајетом и пећи у рерни загрејаној на 180 степени око 20 минута.