Рецепт дана: Крем чорба од целера
Целер снижава крвни притисак и садржи знатне количине магнезијума, калијума и калцијума. Добар је за смиривање нервоза, а препоручује се и особама које пате од артритиса, реуме и гихта.
Састојци:
- главица црвеног лука,
- 2 чена белог лука,
- 3 средња целера с лишћем,
- 2 шаргарепе,
- 2 кромпира,
- маслиново уље,
- со, бибер, першун, ђумбир, тимијан
Припрема:
1. Уситњени црвени и бели лук пропржити на маслиновом уљу.
2. Целер добро опрати, па исећи на коцкице.
3. Кромпир и шаргарепу такође очистити и исецкати на коцкице.
4. Насецкано поврће ставити у лонац у ком је prеthodno испржен лук. Прелити водом да сви састојци буду прекривени, па посолити и побиберити и затим кувати на лаганој ватри док намирнице не омекшају.
5. Кад је поврће кувано, склонити с ватре, па уситнити штапним миксером док се не добије кремаста структура.
6. По жељи додати свежег тимијана или нарибаног ђумбира.