Jede vam se HIT KOLAČ SA MAKOM I BELOM ČOKOLADOM? Fud-blogerka Bobana Jovanović BAJMS otkriva TAJNU SAVRŠENOG RECEPTA
Mlada Bobana Jovanović, na društvenim mrežama poznata je po nadimku Bajms, ali i po čarobnim kulinarskim umećem, koje svojim pratiocima prezentuje kroz brze i lake slatkiše i slaniše, koje svako može da napravi.
Ljubav prema kuvanju oseća ceo život, ali je čekala pravi trenutak da se ona ispolji. Odmalena je uz mamu i baku učila da kuva, a danas, iako je po struci magistar farmacije, svoje znanje deli i sa drugima pa na njenom profilu uvek može da se nađe prigodan slatkiš, ali i pokoji slaniš, kao dobra ideja za pripremu u svakodnevnim ili specijalnim prilikama. Sve je počelo, kako nam objašnjava, iz strasti prema kuvanju, ali i fotografisanju.
– Oduvek sam uživala u fotografisanju i snimanju svega što mi se čini interesantnim, pa mi je sinula ideja da tu strast spojim sa svojim receptima. Želela sam da ljudima omogućim da uživaju u mojim kulinarskim kreacijama i istovremeno nauče nešto novo – priča Bobana Jovanović i dodaje da je, prema dosadašnjem iskustvu na društvenim mrežama, uvidela da se na internetu najbolje kotiraju recepti koji su jednostavni i brzi. – Moj fokus na takve recepte dolazi iz činjenice da živimo u vremenu kada većina ljudi nema mnogo slobodnog vremena za pripremu obroka. Ovi brzi recepti su pristupačni i za one koji nisu iskusni u kuhinji, pa su tako idealni za većinu ljudi.
Bobana kaže da ne bi mogla bez slatkiša, čiji je veliki ljubitelj, a ukoliko se samo baci pogled na njen profil na Instagramu, sigurno će, čak i oni koji nisu u ljubavi sa slatkim đakonijama, poželeti da ih naprave. Kako je majstor za slatkiše, u njenom domu upravo je ona za njih i zadužena.
– U našem domu imamo neku vrstu raspodele - ja sam ta koja se brine o slatkim poslasticama, dok mama dominira u pripremi slanih obroka, čija priprema oduzima malo više vremena. Tata, brat i sestra obično zajedno odlučuju koju poslasticu ću pripremati – ističe Bobana, koja je za „Dnevnikov” Nedeljni ručak pripremila trenutno jednu od najpopularnijih poslastica - mak kolač sa belom čokoladom.
V. B.
8 jaja
300 g bele čokolade
400 g maka
3 kašike šećera u prahu
50 g maslaca
2 kašike kristal šećera
Žumanca odvojite od belanaca i umutite ih sa šećerom u prahu. Otopite belu čokoladu na pari, pa pomešajte s makom i otopljenim maslacem. Tu smesu dodati u umućena žumanca i sve sjediniti mikserom. Belanca umutiti sa kristal šećerom i prstohvatom soli u čvrst sneg. Prvo mutiti belanca uz postepeno dodavanje šećera. Zatim belanca dodati u prethodnu smesu i sve sjediniti špatulom. Izliti u kalup 28 do 30 cm i peći na 160 stepeni 40- tak minuta. Preliti belom čokoladom po želji.