RECEPTI FUD-BLOGERA: Strahinja Savić OTKRIVA kako da napravite NAJUKUSNIJI CACIKI!
Brzi, jednostavni, ukusni i atraktivni recepti mladog Strahinje Savića, čije bi raznovrsne ukusne delicije, uvek savršeno dekorisane i prezentovane, privukle i one koji ne važe za sladokusce, za kratko vreme privukli su pažnju korisnika društvenih mreža, koji od njega dobijaju savet šta da pripreme za „opasno dobar” obrok.
Strast prema hrani oduvek je bila pristuna u njegovom životu, pa je, kako nam otkriva, od malih nogu voleo da pomaže roditeljima u kuhinji.
– Prvo samostalno jelo napravio sam u prvoj godini srednje škole. Bilo je poprilično neslano, ali od tada traju moje usavršavanje i potraga za novim ukusima. Može se reći da sam kuvanje podigao na viši nivo kada sam se upisao na fakultet. Kao student prehrambene tehnologije na Poljoprivrednom fakultetu duboko sam se zainteresovao za proučavanje hrane, kao i svih procesa koji se odvijaju prilikom njene prerade – objašnjava Strahinja Savić, kojeg na Instagramu i Tik-Toku prati više od 43.400 ljudi. Odlučio je da znanje stečeno na fakultetu implementira u kuhinji i podeli svoje recepte sa drugima. – Osim toga, fud-blog mi omogućava povezivanje sa ljudima iz svoje branše, kao i razmenu ideja i iskustava. Želim da podelim znanje i kreativnost sa publikom, ali i da svakodnevno učim i napredujem – kaže Straja, kako se i potpisuje na društvenim mrežama.
Radnim danima se trudi da priprema brze ali zdrave obroke, pa se tako na njegovoj trpezi najčešće nađe grilovano povrće kombinovano s raznim vrstama povrća, što neretko servira kao prilog uz meso ili ribu. – Uglavnom su to fileti ribe, jer mi oni omogućavaju brzu pripremu. Ukoliko pripremam meso, to je uglavnom pileći file. Takođe volim da spremam razne paste i jela sa pirinčem, onda imam puno prostora za improvizaciju i isprobavanje novih ukusa. Pastu ili rižoto stvarno možete pripremiti na bezbroj načina – ističe mladi fud-bloger uz napomenu da je vikend posvećen porodici, pa tada svi zajedno pripremaju ručak.
Veliki je gurman, pa mu je, kaže, teško da izdvoji omiljeno jelo, ali trenutno mu je na spisku najdražih grčka musaka.
2 krastavca
150 g grčkog jogurta
2 čena belog luka
1 kašika limunovog soka
1/2 veze sveže mirođije
so (po ukusu)
maslinovo ulje (po ukusu)
Krastavac oljuštiti i izrendati. Posoliti pa sačekati da so izvuče vodu iz krastavca. Za to vreme sitno iseckati beli luk i mirođiju. Kada je krastavac pustio vodu, treba ga dobro iscediti. Nakon toga sjediniti sve sastojke, staviti foliju preko pa ostaviti da odstoji nekoliko sati u frižideru kako bi caciki dobio odgovarajuću teksturu.