Једе вам се ХИТ КОЛАЧ СА МАКОМ И БЕЛОМ ЧОКОЛАДОМ? Фуд-блогерка Бобана Јовановић БАЈМС открива ТАЈНУ САВРШЕНОГ РЕЦЕПТА
Млада Бобана Јовановић, на друштвеним мрежама позната је по надимку Бајмс, али и по чаробним кулинарским умећем, које својим пратиоцима презентује кроз брзе и лаке слаткише и сланише, које свако може да направи.
Љубав према кувању осећа цео живот, али је чекала прави тренутак да се она испољи. Одмалена је уз маму и баку учила да кува, а данас, иако је по струци магистар фармације, своје знање дели и са другима па на њеном профилу увек може да се нађе пригодан слаткиш, али и покоји сланиш, као добра идеја за припрему у свакодневним или специјалним приликама. Све је почело, како нам објашњава, из страсти према кувању, али и фотографисању.
– Одувек сам уживала у фотографисању и снимању свега што ми се чини интересантним, па ми је синула идеја да ту страст спојим са својим рецептима. Желела сам да људима омогућим да уживају у мојим кулинарским креацијама и истовремено науче нешто ново – прича Бобана Јовановић и додаје да је, према досадашњем искуству на друштвеним мрежама, увидела да се на интернету најбоље котирају рецепти који су једноставни и брзи. – Мој фокус на такве рецепте долази из чињенице да живимо у времену када већина људи нема много слободног времена за припрему оброка. Ови брзи рецепти су приступачни и за оне који нису искусни у кухињи, па су тако идеални за већину људи.
Бобана каже да не би могла без слаткиша, чији је велики љубитељ, а уколико се само баци поглед на њен профил на Инстаграму, сигурно ће, чак и они који нису у љубави са слатким ђаконијама, пожелети да их направе. Како је мајстор за слаткише, у њеном дому управо је она за њих и задужена.
– У нашем дому имамо неку врсту расподеле - ја сам та која се брине о слатким посластицама, док мама доминира у припреми сланих оброка, чија припрема одузима мало више времена. Тата, брат и сестра обично заједно одлучују коју посластицу ћу припремати – истиче Бобана, која је за „Дневников” Недељни ручак припремила тренутно једну од најпопуларнијих посластица - мак колач са белом чоколадом.
В. Б.
8 јаја
300 г беле чоколаде
400 г мака
3 кашике шећера у праху
50 г маслаца
2 кашике кристал шећера
Жуманца одвојите од беланаца и умутите их са шећером у праху. Отопите белу чоколаду на пари, па помешајте с маком и отопљеним маслацем. Ту смесу додати у умућена жуманца и све сјединити миксером. Беланца умутити са кристал шећером и прстохватом соли у чврст снег. Прво мутити беланца уз постепено додавање шећера. Затим беланца додати у prеthodnu смесу и све сјединити шпатулом. Излити у калуп 28 до 30 цм и пећи на 160 степени 40- так минута. Прелити белом чоколадом по жељи.