RECEPTI FUD-BLOGERA: glumac SLOBODAN STEFANOVIĆ otkriva kako da napravite NAJUKUSNIJI ROGAČ KOLAČ SA JABUKAMA
Poznati glumac Slobodan Stefanović, osim ljubavi i talenta prema glumi, sa svojom publikom pre nekoliko godina podelio je i svoju strast prema kuhinji, i to putem Instagram profila „Gastroglumac”, na kojem gotovo svakodnevno mami pratioce najrazličitijim receptima, koji su uvek savršeno prezentovani.
U ulogu fud-blogera ušao je sasvim slučajno, u vreme kada je bilo popularno da se hrana koju jedemo fotografiše, a potom i objavi na Instagramu. „Ljudima se to svidelo, pa sam sve estetski i konceptualno uozbiljio. Tako je nastao brend ’Gastroglumac’, koji je uticao na stvaranje moje karijere TV kuvara i voditelja sa skoro 650 različitih emisija o hrani”, otkriva za „Dnevnikov” Nedeljni ručak Slobodan Stefanović, koji je i ranije govorio za naš list o tome kako kuvanje posmatra kao vrstu umetnosti. Kako je rekao, umetnici ne mogu da se baziraju samo na jednoj vrsti umetnosti, pa je tako poželeo da kreativnost u sebi ispolji i kroz hranu.
Slobodan pronalazi različite recepte, a neretko ih prilagođava sopstvenim potrebama i željama, ili od njih pravi neobične varijacije. Neretko, takođe, od dobro poznatih recepata voli da kreira i zdraviju verziju. Kako nam je rekao, i sam kod kuće priprema sve ono što propagira. „Pripremam brze, zdravije i jednostavne recepte. Mora da bude ukusno i mora da izgleda neodoljivo”, ističe poznati glumac i u šali dodaje da ipak voli da jede sve ono što nije zdravo. „Ne bežim od slatkog, masnog, brze hrane. Dok je umereno, odlično je”, kaže autor Instagram profila „Gastroglumac”, koji je za naše čitaoce pripremio zanimljiv recept − rogač kolač sa jabukama.
kora:
4 jajeta
2 kašike meda
150 g rogača
50 g bilo kog brašna
1 prašak za pecivo
3 oljuštene i izrendane kisele jabuke
10 g cimeta
100 ml maslinovog ulja
preliv:
100 g čokolade
30 g kokosovog ulja
Sve sastojke pomešajte, izlijte u kalup obložen pek-papirom i pecite 20 minuta na 180 stepeni. Kada se ispeče, izbockajte kolač viljuškom i prelijte čokoladom koju ste otopili sa kokosovim uljem. Savet: ako hoćete zdraviji kolač, stavite 130 g rogača, izbacite brašno i stavite 50 ml ulja. Umesto meda stavite steviju, a odgore prelijte otopljenu čokoladu bez šećera.