Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

GLAMOČ DOBIJA SRPSKI KULTURNI CENTAR U čast Čangalovića, na polzu mladosti

20.07.2024. 11:14 11:20
Piše:
Izvor: P. Milutin

U Glamoču će ovog vikenda neformalno biti otvoren objekat budućeg Srpskog kulturnog centra, koji će nositi ime po proslavljenom operskom pevaču Miroslavu Čangaloviću, inače rođenom u ovoj bosanskohercegovačkoj varoši.

Zdanje koje je u periodu između dva svetska rata izgrađeno kao hotel, temeljno je preuređeno zahvaljujući Zavičajnom udruženju ,,Glamočko kolo“ iz Novog Sada, Matici srpskoj i Srpskom narodnom pozorištu, uz veliku podršku Pokrajinske vlade, te će ubuduće biti mesto za promociju različitih umetničkih formi i podršku mladim talentima.

– Centralni događaj Dana Miroslava Čangalovića biće ove godine upravo promocija tog prostora – kaže za „Dnevnik” novosadski pesnik Perica Milutin, jedan od inicijatora utemeljenja Srpskog kulturnog centra  u Glamoču. – U okviru ove promocije biće, recimo, izvedena i jedna monodrama, budući da je ideja da deo rada kulturnog centra budu i programi poput festivala monodrame, likovne kolonije, kreativnih radionica, dok bi takmičenje mladih operskih pevača trebalo da predstavlja  temelj onog dela aktivnosti koji za cilj ima privlačenje šire publike.

Centralni događaj ovogodišnje manifestacije posvećene Miroslavu Čangaloviću (1921–1999) biće film o jednom od najvećih operskih umetnika koje je iznedrila negdašnja Jugoslavija. Tokom impresivne karijere, koja je trajala od 1946. do 1989,  legendarni bas je ostvario 90 uloga u 68 opera, gostovao na više od 70 svetskih operskih scena i priredio preko 3.160 koncerata u zemlji i inostranstvu, a u matičnoj kući,   Operi Narodnog pozorišta u Beogradu,  nastupio je u čak 754 predstave. Nenadmašni „Boris Godunov” ovenčan je brojnim priznanjima i nagradama širom sveta, te je, između ostalog, svrstan u red vitezova umetnosti Francuske a zavredeo je i status nacionalnog blaga Rusije.


Centar će živeti cele godine

Želimo da ovaj centar živi svih dvanaest meseci. Pri tome je veoma važno da neće biti podstanar, jer je zgrada u centru Glamoča od skoro 1.000 kvadratnih metara namenski kupljena i još je dosta uloženo u njenu rekonstrukciju, pri čemu nam je gro sredstava dala Pokrajinska vlada, na čemu smo neizmerno zahvalni – jasan je Perica Milutin. – Srpski kulturni centar „Miroslav Čangalović” vodiće istoričar Siniša Šolak, čuvar kulturnog blaga glamočkog kraja, veoma nadahnut čovek koji će, verujem, uz našu pomoć uspeti da izgura sve programe koje planiramo i o kojima pričamo već tri godine.


Pomenuto dokumentarno ostvarenje Nade Savić, koja je napisala i scenario u saradnji sa glumcem Srpskog narodnog pozorišta Grigorijem Jakišićem, nije tek puka šetnja kroz biografiju jedne pevačke, glumačke i ljudske gromade, već se, kroz autentična sećanja Čangalovićeve kćerke Mirjane, kao i primadone Radmile Smiljanić, zatim kolege iz nacionalnog teatra bas-baritona Vladimira Jovanovića, te teatrologa prof. dr Raška Jovanovića, dragocena svedočenja, zaokružuje slika o velikom umetniku ali i takozvanom Zlatnom dobu Beogradske opere. Svoj festivalski život „Čangalović” je započeo na 71. martovskom festivalu, potom je u aprilu organizovana i novosadska premijera, a sada će biti u prilici da ga vidi i publika u njegovom rodnom mestu.

– Imamo ostvarenu saradnju sa Narodnim pozorištem u Banjaluci, koje je do sada redovno učestvovalo u Danima Miroslava Čangalovića i pomagalo nam, baš kao što je to činili o Srpsko narodno pozorište – navodi Milutin. –  U planu je i uspostavljanje saradnje sa splitskim HNK, jer mi centar vidimo kao podršku i odskočnu dasku nadolazećim operskim pevačima, što je naša osnovna misija kojoj smo i dalje maksimalno posvećeni, ali ga vidimo i kao sabirno mesto svih drugih umetničkih formi i oazu za mlade umetnike čija je promocija naš imperativ.

M. Stajić

Autor:
Pošaljite komentar