light rain
17°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ГЛАМОЧ ДОБИЈА СРПСКИ КУЛТУРНИ ЦЕНТАР У част Чангаловића, на ползу младости

20.07.2024. 11:14 11:20
Пише:
Извор: П. Милутин

У Гламочу ће овог викенда неформално бити отворен објекат будућег Српског културног центра, који ће носити име по прослављеном оперском певачу Мирославу Чангаловићу, иначе рођеном у овој босанскохерцеговачкој вароши.

Здање које је у периоду између два светска рата изграђено као хотел, темељно је преуређено захваљујући Завичајном удружењу ,,Гламочко коло“ из Новог Сада, Матици српској и Српском народном позоришту, уз велику подршку Покрајинске владе, те ће убудуће бити место за промоцију различитих уметничких форми и подршку младим талентима.

– Централни догађај Дана Мирослава Чангаловића биће ове године управо промоција тог простора – каже за „Дневник” новосадски песник Перица Милутин, један од иницијатора утемељења Српског културног центра  у Гламочу. – У оквиру ове промоције биће, рецимо, изведена и једна монодрама, будући да је идеја да део рада културног центра буду и програми попут фестивала монодраме, ликовне колоније, креативних радионица, док би такмичење младих оперских певача требало да представља  темељ оног дела активности који за циљ има привлачење шире публике.

Централни догађај овогодишње манифестације посвећене Мирославу Чангаловићу (1921–1999) биће филм о једном од највећих оперских уметника које је изнедрила негдашња Југославија. Током импресивне каријере, која је трајала од 1946. до 1989,  легендарни бас је остварио 90 улога у 68 опера, гостовао на више од 70 светских оперских сцена и приредио преко 3.160 концерата у земљи и иностранству, а у матичној кући,   Опери Народног позоришта у Београду,  наступио је у чак 754 представе. Ненадмашни „Борис Годунов” овенчан је бројним признањима и наградама широм света, те је, између осталог, сврстан у ред витезова уметности Француске а завредео је и статус националног блага Русије.


Центар ће живети целе године

Желимо да овај центар живи свих дванаест месеци. При томе је веома важно да неће бити подстанар, јер је зграда у центру Гламоча од скоро 1.000 квадратних метара наменски купљена и још је доста уложено у њену реконструкцију, при чему нам је гро средстава дала Покрајинска влада, на чему смо неизмерно захвални – јасан је Перица Милутин. – Српски културни центар „Мирослав Чангаловић” водиће историчар Синиша Шолак, чувар културног блага гламочког краја, веома надахнут човек који ће, верујем, уз нашу помоћ успети да изгура све програме које планирамо и о којима причамо већ три године.


Поменуто документарно остварење Наде Савић, која је написала и сценарио у сарадњи са глумцем Српског народног позоришта Григоријем Јакишићем, није тек пука шетња кроз биографију једне певачке, глумачке и људске громаде, већ се, кроз аутентична сећања Чангаловићеве кћерке Мирјане, као и примадоне Радмиле Смиљанић, затим колеге из националног театра бас-баритона Владимира Јовановића, те театролога проф. др Рашка Јовановића, драгоцена сведочења, заокружује слика о великом уметнику али и такозваном Златном добу Београдске опере. Свој фестивалски живот „Чангаловић” је започео на 71. мартовском фестивалу, потом је у априлу организована и новосадска премијера, а сада ће бити у прилици да га види и публика у његовом родном месту.

– Имамо остварену сарадњу са Народним позориштем у Бањалуци, које је до сада редовно учествовало у Данима Мирослава Чангаловића и помагало нам, баш као што је то чинили о Српско народно позориште – наводи Милутин. –  У плану је и успостављање сарадње са сплитским ХНК, јер ми центар видимо као подршку и одскочну даску надолазећим оперским певачима, што је наша основна мисија којој смо и даље максимално посвећени, али га видимо и као сабирно место свих других уметничких форми и оазу за младе уметнике чија је промоција наш императив.

М. Стајић

Аутор:
Пошаљите коментар