Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЖЕТВА ПАСУЉА НА ВОЈВОЂАНСКИМ ПОЉИМА ПОРАНИЛА Врућина му је штетила, али РОД НИЈЕ ПУНО ПОДБАЦИО

22.07.2024. 10:27 10:55
Пише:
Фото: Дневник

У то­ку је же­тва па­су­ља, па ће и чор­ба­стог и пре­бран­ца би­ти од оног убра­ног на вој­во­ђан­ским по­љи­ма.

По­вр­та­ри ко­ји су га се­ја­ли ка­жу да је же­тва по­ра­ни­ла за око две сед­ми­це због троп­ске кли­ме. Они ко­ји су већ ски­ну­ли но­ви род у Бач­кој и Ба­на­ту ка­жу да су углав­ном за­до­вољ­ни при­но­си­ма, има­ју­ћи у ви­ду кли­мат­ске усло­ве у ко­ји­ма је па­суљ са­зре­вао, али на­по­ми­њу да је па­су­ља би­ло лањ­ске го­ди­не ви­ше, ма­да је и про­шле го­ди­не би­ла су­шна кли­ма и би­ла су­пер­ће­лиј­ска олу­ја.

Ду­го­го­ди­шњи про­из­во­ђач па­су­ља из Зма­је­ва код Вр­ба­са Про­ки­ца Ко­би­ла­рев ка­зао је за Днев­ник да је имао со­ли­дан при­нос, зе­ле­ног је до­био око 1,8 то­на по хек­та­ру, а ша­ре­ног око 2,1 то­не по хек­та­ру.

- Бр­же је до­спео не­го ла­не, али сам га и ра­ни­је по­се­јао због то­плог про­ле­ћа, већ 24. апри­ла. Ра­ни­јих го­ди­на се­јао сам по­сле 1. ма­ја - ка­зао је Ко­би­ла­рев.

- Па­су­љу је ове го­ди­не ште­ти­ла вру­ћи­на ко­ја је би­ла 15. ју­на пре ове африч­ке то­пло­те и она је пр­во на­не­ла ште­ту да при­но­си бу­ду ни­жи, а он­да и са­да­шње ви­со­ке днев­не тем­пе­ра­ту­ре, прем­да је па­суљ до­спе­вао под си­сте­мом за на­вод­ња­ва­ње.

Ко­би­ла­рев ка­же да ће и до­го­ди­не се­ја­ти па­суљ, а где ће ово­го­ди­шњи про­да­ти још не зна јер тре­ба да га до­ра­ди.

Та­ко­ђе, ви­ше­го­ди­шњи про­из­во­ђач па­су­ља из Рав­ног То­по­лов­ца у оп­шти­ни Жи­ти­ште Дра­ган Ла­кић ни­је баш нај­за­до­вољ­ни­ји ово­го­ди­шњим при­но­сом, а до­био је око 600 ки­ло­гра­ма по ју­тру.

- При­но­си би мо­гли да бу­ду и ве­ћи, али је кли­ма по­ква­ри­ла род, јер па­суљ во­ли ка­да се сме­њу­је то­пло вре­ме и ки­ша.

Ла­кић ка­же да је се­јао сум­по­раш и це­ло­куп­ну про­из­вод­њу па­су­ља ра­дио по­мо­ћу ме­ха­ни­за­ци­је. И ње­гов па­суљ је био под си­сте­мом за на­вод­ња­ва­ње јер без во­де, ка­же, ви­ше не вре­ди кре­та­ти у про­из­вод­њу ни­јед­ног по­вр­ћа, по­го­то­во без си­сте­ма за на­вод­ња­ва­ње не сме да бу­де по­вр­ће ко­је се ра­ди на ве­ли­ко.

Што се ти­че про­да­је па­су­ља, Ла­кић ка­же да не бри­не. - Све продам на­куп­ци­ма од ку­ће и углав­ном сам за­до­во­љан це­ном. Ки­ло­грам сум­по­ра­ша на ве­ли­ко ко­шта 450 ди­на­ра - на­вео је.

На пи­ја­ца­ма тек тре­ба да стиг­не но­ви род, а у мар­ке­ти­ма га има у по­ну­ди, са­мо што се ве­ро­ват­но не ку­пу­је. Па­суљ као нај­о­ми­ље­ни­је до­ма­ће је­ло не при­ја то­ком лет­ње же­ге, већ се при­пре­ма ка­да за­хла­ди. Нај­бо­ље га је је­сти то­ком зи­ме.

Ки­ло­грам гра­ди­штан­ца про­да­је се у ве­ли­ким мар­ке­ти­ма од 300 до 320 ди­на­ра, бе­ли ко­шта од 250 до 450 ди­на­ра, а круп­ни бе­ли за 300 ди­на­ра ки­ло­грам.

Па­су­ља има­мо 1,1 то­ну по хек­та­ру, а мо­гли би ду­пло

У на­шим агро­е­ко­ло­шким усло­ви­ма, у не­по­вољ­ним го­ди­на­ма по­пут про­шле 2023. го­ди­не, не­га­тив­ни ефек­ти су­ше и ви­со­ких тем­пе­ра­ту­ра до­ве­ли су до знат­но ни­жих при­но­са па­су­ља, ко­ји су, у про­се­ку, из­но­си­ли 1,1 то­ну по хек­та­ру - из­ја­вио је до­цент др Ђор­ђе Вој­но­вић са По­љо­при­вред­ног фа­кул­те­та у Но­вом Са­ду.

Ме­ђу­тим, уз при­ме­ну са­вре­ме­не агро­тех­ни­ке и ко­ри­шће­ња сер­ти­фи­ко­ва­ног се­тве­ног ма­те­ри­ја­ла, на­вео је др Вој­но­вић, мо­гу­ће је без про­бле­ма оства­ри­ти при­но­се од нај­ма­ње две до две и по то­не по хек­та­ру.

- У 2023. го­ди­ни под па­су­љем је би­ло 7.035 хек­та­ра, са ко­јих је до­би­је­но 7.865 то­на. Про­се­чан при­нос по хек­та­ру био је 1,1 то­ну по хек­та­ру - на­гла­сио је до­цент др Ђор­ђе Вој­но­вић.

З. Де­лић

Фото: Днев­ник

Пише:
Пошаљите коментар
ПРОСТО КАО ПАСУЉ Уз помоћ овог ТРИКА омиљено СРПСКО ЈЕЛО скувано за само сат времена ИСКУСНИМ ДОМАЋИЦАМА експрес лонац не треба! Ево како оне то „ЗАКУВАЈУ“

ПРОСТО КАО ПАСУЉ Уз помоћ овог ТРИКА омиљено СРПСКО ЈЕЛО скувано за само сат времена ИСКУСНИМ ДОМАЋИЦАМА експрес лонац не треба! Ево како оне то „ЗАКУВАЈУ“

10.05.2024. 17:38 17:54
УКУСНИЈИ ПАСУЉ НИСТЕ ЈЕЛИ Погледајте рецепт чувеног КАРАПАНЏЕ за ОМИЉЕНО српско јело на кашику

УКУСНИЈИ ПАСУЉ НИСТЕ ЈЕЛИ Погледајте рецепт чувеног КАРАПАНЏЕ за ОМИЉЕНО српско јело на кашику

30.04.2024. 18:03 18:11