Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ŽETVA PASULJA NA VOJVOĐANSKIM POLJIMA PORANILA Vrućina mu je štetila, ali ROD NIJE PUNO PODBACIO

22.07.2024. 10:27 10:55
Piše:
Foto: Dnevnik

U to­ku je že­tva pa­su­lja, pa će i čor­ba­stog i pre­bran­ca bi­ti od onog ubra­nog na voj­vo­đan­skim po­lji­ma.

Po­vr­ta­ri ko­ji su ga se­ja­li ka­žu da je že­tva po­ra­ni­la za oko dve sed­mi­ce zbog trop­ske kli­me. Oni ko­ji su već ski­nu­li no­vi rod u Bač­koj i Ba­na­tu ka­žu da su uglav­nom za­do­volj­ni pri­no­si­ma, ima­ju­ći u vi­du kli­mat­ske uslo­ve u ko­ji­ma je pa­sulj sa­zre­vao, ali na­po­mi­nju da je pa­su­lja bi­lo lanj­ske go­di­ne vi­še, ma­da je i pro­šle go­di­ne bi­la su­šna kli­ma i bi­la su­per­će­lij­ska olu­ja.

Du­go­go­di­šnji pro­iz­vo­đač pa­su­lja iz Zma­je­va kod Vr­ba­sa Pro­ki­ca Ko­bi­la­rev ka­zao je za Dnev­nik da je imao so­li­dan pri­nos, ze­le­nog je do­bio oko 1,8 to­na po hek­ta­ru, a ša­re­nog oko 2,1 to­ne po hek­ta­ru.

- Br­že je do­speo ne­go la­ne, ali sam ga i ra­ni­je po­se­jao zbog to­plog pro­le­ća, već 24. apri­la. Ra­ni­jih go­di­na se­jao sam po­sle 1. ma­ja - ka­zao je Ko­bi­la­rev.

- Pa­su­lju je ove go­di­ne šte­ti­la vru­ći­na ko­ja je bi­la 15. ju­na pre ove afrič­ke to­plo­te i ona je pr­vo na­ne­la šte­tu da pri­no­si bu­du ni­ži, a on­da i sa­da­šnje vi­so­ke dnev­ne tem­pe­ra­tu­re, prem­da je pa­sulj do­spe­vao pod si­ste­mom za na­vod­nja­va­nje.

Ko­bi­la­rev ka­že da će i do­go­di­ne se­ja­ti pa­sulj, a gde će ovo­go­di­šnji pro­da­ti još ne zna jer tre­ba da ga do­ra­di.

Ta­ko­đe, vi­še­go­di­šnji pro­iz­vo­đač pa­su­lja iz Rav­nog To­po­lov­ca u op­šti­ni Ži­ti­šte Dra­gan La­kić ni­je baš naj­za­do­volj­ni­ji ovo­go­di­šnjim pri­no­som, a do­bio je oko 600 ki­lo­gra­ma po ju­tru.

- Pri­no­si bi mo­gli da bu­du i ve­ći, ali je kli­ma po­kva­ri­la rod, jer pa­sulj vo­li ka­da se sme­nju­je to­plo vre­me i ki­ša.

La­kić ka­že da je se­jao sum­po­raš i ce­lo­kup­nu pro­iz­vod­nju pa­su­lja ra­dio po­mo­ću me­ha­ni­za­ci­je. I nje­gov pa­sulj je bio pod si­ste­mom za na­vod­nja­va­nje jer bez vo­de, ka­že, vi­še ne vre­di kre­ta­ti u pro­iz­vod­nju ni­jed­nog po­vr­ća, po­go­to­vo bez si­ste­ma za na­vod­nja­va­nje ne sme da bu­de po­vr­će ko­je se ra­di na ve­li­ko.

Što se ti­če pro­da­je pa­su­lja, La­kić ka­že da ne bri­ne. - Sve prodam na­kup­ci­ma od ku­će i uglav­nom sam za­do­vo­ljan ce­nom. Ki­lo­gram sum­po­ra­ša na ve­li­ko ko­šta 450 di­na­ra - na­veo je.

Na pi­ja­ca­ma tek tre­ba da stig­ne no­vi rod, a u mar­ke­ti­ma ga ima u po­nu­di, sa­mo što se ve­ro­vat­no ne ku­pu­je. Pa­sulj kao naj­o­mi­lje­ni­je do­ma­će je­lo ne pri­ja to­kom let­nje že­ge, već se pri­pre­ma ka­da za­hla­di. Naj­bo­lje ga je je­sti to­kom zi­me.

Ki­lo­gram gra­di­štan­ca pro­da­je se u ve­li­kim mar­ke­ti­ma od 300 do 320 di­na­ra, be­li ko­šta od 250 do 450 di­na­ra, a krup­ni be­li za 300 di­na­ra ki­lo­gram.

Pa­su­lja ima­mo 1,1 to­nu po hek­ta­ru, a mo­gli bi du­plo

U na­šim agro­e­ko­lo­škim uslo­vi­ma, u ne­po­volj­nim go­di­na­ma po­put pro­šle 2023. go­di­ne, ne­ga­tiv­ni efek­ti su­še i vi­so­kih tem­pe­ra­tu­ra do­ve­li su do znat­no ni­žih pri­no­sa pa­su­lja, ko­ji su, u pro­se­ku, iz­no­si­li 1,1 to­nu po hek­ta­ru - iz­ja­vio je do­cent dr Đor­đe Voj­no­vić sa Po­ljo­pri­vred­nog fa­kul­te­ta u No­vom Sa­du.

Me­đu­tim, uz pri­me­nu sa­vre­me­ne agro­teh­ni­ke i ko­ri­šće­nja ser­ti­fi­ko­va­nog se­tve­nog ma­te­ri­ja­la, na­veo je dr Voj­no­vić, mo­gu­će je bez pro­ble­ma ostva­ri­ti pri­no­se od naj­ma­nje dve do dve i po to­ne po hek­ta­ru.

- U 2023. go­di­ni pod pa­su­ljem je bi­lo 7.035 hek­ta­ra, sa ko­jih je do­bi­je­no 7.865 to­na. Pro­se­čan pri­nos po hek­ta­ru bio je 1,1 to­nu po hek­ta­ru - na­gla­sio je do­cent dr Đor­đe Voj­no­vić.

Z. De­lić

Foto: Dnev­nik

Autor:
Pošaljite komentar
PROSTO KAO PASULJ Uz pomoć ovog TRIKA omiljeno SRPSKO JELO skuvano za samo sat vremena ISKUSNIM DOMAĆICAMA ekspres lonac ne treba! Evo kako one to „ZAKUVAJU“

PROSTO KAO PASULJ Uz pomoć ovog TRIKA omiljeno SRPSKO JELO skuvano za samo sat vremena ISKUSNIM DOMAĆICAMA ekspres lonac ne treba! Evo kako one to „ZAKUVAJU“

10.05.2024. 17:38 17:54
UKUSNIJI PASULJ NISTE JELI Pogledajte recept čuvenog KARAPANDŽE za OMILJENO srpsko jelo na kašiku

UKUSNIJI PASULJ NISTE JELI Pogledajte recept čuvenog KARAPANDŽE za OMILJENO srpsko jelo na kašiku

30.04.2024. 18:03 18:11