ОВАКО ЛУДУ И ДОБРУ ТУРШИЈУ НИСТЕ ПРОБАЛИ Љуто грожђе сјајно иде уз печење
Овакво грожђе сигурно још нисте пробали, а идеално би било да имате грожђе без семенки. Међутим, било које грожђе је добро.
Љуто грожђе је салата са слаткасто-киселкасто-љутим нотама. Састоји се од грожђа и љуте паприке и у њему уживају сви који воле љуту храну. Може да се једе као салата или као прилог.
Састојци:
2 кг грожђа,
десетак малих љутих паприка,
1 л воде,
2 дл сирћета (обичног алкохолног),
3 кашике шећера,
1,5 кашика соли,
на врх кашичице винобрана,
бибер у зрну, ловоров лист, пимент
Напомена:
У зависности од величине тегле или посуде у којој ћете правити ову туршију од грожђа, може да се деси и да вам преостане киселе мешавине. Што боље сложите грожђе, односно што има мање простора између, то ће вам требати мање течности.
Љуте паприке додајте колико желите и волите и у зависности да ли користите домаће мале феферонке или екстра љуте чили паприке као што су хабанеро, моруге или нешто слично, а одлично се слажу са грожђем због свог специфичног воћног мириса.
Идеално би било да имате грожђе без семенки, али било које грожђе је добро. Можете чак и мешати црно, црвено, бело, једино што ће црно грожђе обојити и оно светло и све ће имати тамнију боју. Такође мислим да је боље неко крупније грожђе са тањом љуском.
Припрема:
Грожђе оперите и бобице скините са петељке. Воду загрејте и додајте у њу шећер, со и зачине. Промешајте док се све не отопи, скините с ватре и кад се охлади додајте сирће, винобран и/или конзерванс, промешајте и прелијте преко грожђа које сте послагали у чисте и стерилисане стаклене тегле. Све треба да плива у течности, односно воће не сме да вири изнад течности. Најбоље је да све на крају прекријете мрежицом и притиснете да грожђе не исплива, саветују Куваранције.
Посуду затворите и оставите неколико дана да се укисели. Користите по потреби. Због винобрана, не морате теглу држати у фрижидеру, довољно је неко тамније и хладније место, као нпр. шпајз, остава, плакар…