ЗДРАВА ДОМАЋА ХРАНА ПОСТАЈЕ ИМПЕРАТИВ Кисела и слатка зимница пун погодак
ЗРЕЊАНИН: Пре три године регистровали су пољопривредно газдинство, а ове су Вечански почели да прерађују поврће из свог повртњака и пластеника.
У посао је укључена готово комплетна породица, идеје су се показале као врло добре, па је у плану и проширење производње.
- Пољопривредна производња је у нашој породици традиција, њоме се бавио мој деда, па отац и, ево, сада и ја. Сами производимо доста тога, а оно што нам недостаје докупимо од познатих произвођача. Углавном смо оријентисани на пластеничку производњу, јер климатске промене производњу на пољу, под отвореним небом, учиниле су високоризичном и бесмисленом - прича 36-годишњи Ненад Вечански.
Ове године први пут су почели са прерадом поврћа и воћа у киселу и слатку зимницу што се, како каже наш саговорник, показало као пун погодак.
- Правимо традиционалну киселу зимницу - туршију, киселе краставце, цвеклу, киселу паприку... Посебно смо поносни на печени зелени парадајз са белим луком и љутим папричицама, који нам купци увек траже. Ту су и компот од дуња, слатко од дуња и китникез - истиче Ненад и додаје да је за зимницу задужена мама Злата.
На недавно одржаном „Ноћном базару” у Зрењанину, купци су били одушевљени пихтијама из домаће кухиње.
- Направили смо петнаестак порција пихтија. Могли смо имати и три пута више и све бисмо продали. Имам утисак да се људи враћају домаћим производима и традиционалним укусима - додаје наш саговорник.
Вечански су купили кућу у Арадцу, коју тренутно сређују, јер планирају да од пролећа живе у овом селу надомак Зрењанина.
- Планирамо да гајимо патке, гуске, домаће кокошке. Здрава храна је данас императив. Имамо кћеркицу Дуњу, чекамо још једну бебу, и производићемо храну како за нас тако и за продају - објашњава Ненад.
А ко воли добар домаћи залогај, Вечанске може пронаћи на пијаци у зрењанинском насељу Багљаш.
Ж. Балабан