Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОВАКО ЛУДУ И ДОБРУ ТУРШИЈУ НИСТЕ ПРОБАЛИ Љуто грожђе сјајно иде уз печење

26.11.2024. 10:56 11:06
Пише:
ilustracija
Фото: Pixabay.com

Овакво грожђе сигурно још нисте пробали, а идеално би било да имате грожђе без семенки. Међутим, било које грожђе је добро.

Љуто грожђе је салата са слаткасто-киселкасто-љутим нотама. Састоји се од грожђа и љуте паприке и у њему уживају сви који воле љуту храну. Може да се једе као салата или као прилог.

Састојци:

   2 кг грожђа,
   десетак малих љутих паприка,
   1 л воде,
   2 дл сирћета (обичног алкохолног),
   3 кашике шећера,
   1,5 кашика соли,
   на врх кашичице винобрана,
   бибер у зрну, ловоров лист, пимент

Напомена:

У зависности од величине тегле или посуде у којој ћете правити ову туршију од грожђа, може да се деси и да вам преостане киселе мешавине. Што боље сложите грожђе, односно што има мање простора између, то ће вам требати мање течности. 

Фото: pixabay.com

Љуте паприке додајте колико желите и волите и у зависности да ли користите домаће мале феферонке или екстра љуте чили паприке као што су хабанеро, моруге или нешто слично, а одлично се слажу са грожђем због свог специфичног воћног мириса.

Идеално би било да имате грожђе без семенки, али било које грожђе је добро. Можете чак и мешати црно, црвено, бело, једино што ће црно грожђе обојити и оно светло и све ће имати тамнију боју. Такође мислим да је боље неко крупније грожђе са тањом љуском.

Припрема:

Грожђе оперите и бобице скините са петељке. Воду загрејте и додајте у њу шећер, со и зачине. Промешајте док се све не отопи, скините с ватре и кад се охлади додајте сирће, винобран и/или конзерванс, промешајте и прелијте преко грожђа које сте послагали у чисте и стерилисане стаклене тегле. Све треба да плива у течности, односно воће не сме да вири изнад течности. Најбоље је да све на крају прекријете мрежицом и притиснете да грожђе не исплива, саветују Куваранције.

Посуду затворите и оставите неколико дана да се укисели. Користите по потреби. Због винобрана, не морате теглу држати у фрижидеру, довољно је неко тамније и хладније место, као нпр. шпајз, остава, плакар…

Извор:
Крстарица
Пише:
Пошаљите коментар
(ВИДЕО) СВЕ ПУЦА ОД ЗДРАВЉА Туршијске ПАПРИКЕ пуњене КИСЕЛИМ КУПУСОМ Без конзерванса и сирћета!

Убедљиво најбоља зимница

храна

(ВИДЕО) СВЕ ПУЦА ОД ЗДРАВЉА Туршијске ПАПРИКЕ пуњене КИСЕЛИМ КУПУСОМ Без конзерванса и сирћета!

13.11.2024. 19:24 19:35
НОВОСАЂАНИ СВЕ ВИШЕ КУПУЈУ ГОТОВУ ЗИМНИЦУ Tеглa туршије 150 динара, ДА ЛИ СЕ ИСПЛАТИ ДА ЈЕ ПРАВИТЕ КОД КУЋЕ

НОВОСАЂАНИ СВЕ ВИШЕ КУПУЈУ ГОТОВУ ЗИМНИЦУ Tеглa туршије 150 динара, ДА ЛИ СЕ ИСПЛАТИ ДА ЈЕ ПРАВИТЕ КОД КУЋЕ

13.12.2023. 07:22 09:25
ЗДРАВА ДОМАЋА ХРАНА ПОСТАЈЕ ИМПЕРАТИВ Кисела и слатка зимница пун погодак
породица

ЗДРАВА ДОМАЋА ХРАНА ПОСТАЈЕ ИМПЕРАТИВ Кисела и слатка зимница пун погодак

26.11.2024. 09:18 09:24