OVAKO LUDU I DOBRU TURŠIJU NISTE PROBALI Ljuto grožđe sjajno ide uz pečenje
Ovakvo grožđe sigurno još niste probali, a idealno bi bilo da imate grožđe bez semenki. Međutim, bilo koje grožđe je dobro.
Ljuto grožđe je salata sa slatkasto-kiselkasto-ljutim notama. Sastoji se od grožđa i ljute paprike i u njemu uživaju svi koji vole ljutu hranu. Može da se jede kao salata ili kao prilog.
Sastojci:
2 kg grožđa,
desetak malih ljutih paprika,
1 l vode,
2 dl sirćeta (običnog alkoholnog),
3 kašike šećera,
1,5 kašika soli,
na vrh kašičice vinobrana,
biber u zrnu, lovorov list, piment
Napomena:
U zavisnosti od veličine tegle ili posude u kojoj ćete praviti ovu turšiju od grožđa, može da se desi i da vam preostane kisele mešavine. Što bolje složite grožđe, odnosno što ima manje prostora između, to će vam trebati manje tečnosti.
Ljute paprike dodajte koliko želite i volite i u zavisnosti da li koristite domaće male feferonke ili ekstra ljute čili paprike kao što su habanero, moruge ili nešto slično, a odlično se slažu sa grožđem zbog svog specifičnog voćnog mirisa.
Idealno bi bilo da imate grožđe bez semenki, ali bilo koje grožđe je dobro. Možete čak i mešati crno, crveno, belo, jedino što će crno grožđe obojiti i ono svetlo i sve će imati tamniju boju. Takođe mislim da je bolje neko krupnije grožđe sa tanjom ljuskom.
Priprema:
Grožđe operite i bobice skinite sa peteljke. Vodu zagrejte i dodajte u nju šećer, so i začine. Promešajte dok se sve ne otopi, skinite s vatre i kad se ohladi dodajte sirće, vinobran i/ili konzervans, promešajte i prelijte preko grožđa koje ste poslagali u čiste i sterilisane staklene tegle. Sve treba da pliva u tečnosti, odnosno voće ne sme da viri iznad tečnosti. Najbolje je da sve na kraju prekrijete mrežicom i pritisnete da grožđe ne ispliva, savetuju Kuvarancije.
Posudu zatvorite i ostavite nekoliko dana da se ukiseli. Koristite po potrebi. Zbog vinobrana, ne morate teglu držati u frižideru, dovoljno je neko tamnije i hladnije mesto, kao npr. špajz, ostava, plakar…