Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OVAKO LUDU I DOBRU TURŠIJU NISTE PROBALI Ljuto grožđe sjajno ide uz pečenje

26.11.2024. 10:56 11:06
Piše:
ilustracija
Foto: Pixabay.com

Ovakvo grožđe sigurno još niste probali, a idealno bi bilo da imate grožđe bez semenki. Međutim, bilo koje grožđe je dobro.

Ljuto grožđe je salata sa slatkasto-kiselkasto-ljutim notama. Sastoji se od grožđa i ljute paprike i u njemu uživaju svi koji vole ljutu hranu. Može da se jede kao salata ili kao prilog.

Sastojci:

   2 kg grožđa,
   desetak malih ljutih paprika,
   1 l vode,
   2 dl sirćeta (običnog alkoholnog),
   3 kašike šećera,
   1,5 kašika soli,
   na vrh kašičice vinobrana,
   biber u zrnu, lovorov list, piment

Napomena:

U zavisnosti od veličine tegle ili posude u kojoj ćete praviti ovu turšiju od grožđa, može da se desi i da vam preostane kisele mešavine. Što bolje složite grožđe, odnosno što ima manje prostora između, to će vam trebati manje tečnosti. 

Foto: pixabay.com

Ljute paprike dodajte koliko želite i volite i u zavisnosti da li koristite domaće male feferonke ili ekstra ljute čili paprike kao što su habanero, moruge ili nešto slično, a odlično se slažu sa grožđem zbog svog specifičnog voćnog mirisa.

Idealno bi bilo da imate grožđe bez semenki, ali bilo koje grožđe je dobro. Možete čak i mešati crno, crveno, belo, jedino što će crno grožđe obojiti i ono svetlo i sve će imati tamniju boju. Takođe mislim da je bolje neko krupnije grožđe sa tanjom ljuskom.

Priprema:

Grožđe operite i bobice skinite sa peteljke. Vodu zagrejte i dodajte u nju šećer, so i začine. Promešajte dok se sve ne otopi, skinite s vatre i kad se ohladi dodajte sirće, vinobran i/ili konzervans, promešajte i prelijte preko grožđa koje ste poslagali u čiste i sterilisane staklene tegle. Sve treba da pliva u tečnosti, odnosno voće ne sme da viri iznad tečnosti. Najbolje je da sve na kraju prekrijete mrežicom i pritisnete da grožđe ne ispliva, savetuju Kuvarancije.

Posudu zatvorite i ostavite nekoliko dana da se ukiseli. Koristite po potrebi. Zbog vinobrana, ne morate teglu držati u frižideru, dovoljno je neko tamnije i hladnije mesto, kao npr. špajz, ostava, plakar…

Izvor:
Krstarica
Piše:
Pošaljite komentar
(VIDEO) SVE PUCA OD ZDRAVLJA Turšijske PAPRIKE punjene KISELIM KUPUSOM Bez konzervansa i sirćeta!

Ubedljivo najbolja zimnica

храна

(VIDEO) SVE PUCA OD ZDRAVLJA Turšijske PAPRIKE punjene KISELIM KUPUSOM Bez konzervansa i sirćeta!

13.11.2024. 19:24 19:35
NOVOSAĐANI SVE VIŠE KUPUJU GOTOVU ZIMNICU Tegla turšije 150 dinara, DA LI SE ISPLATI DA JE PRAVITE KOD KUĆE

NOVOSAĐANI SVE VIŠE KUPUJU GOTOVU ZIMNICU Tegla turšije 150 dinara, DA LI SE ISPLATI DA JE PRAVITE KOD KUĆE

13.12.2023. 07:22 09:25
ZDRAVA DOMAĆA HRANA POSTAJE IMPERATIV Kisela i slatka zimnica pun pogodak
породица

ZDRAVA DOMAĆA HRANA POSTAJE IMPERATIV Kisela i slatka zimnica pun pogodak

26.11.2024. 09:18 09:24