overcast clouds
11°C
25.11.2024.
Нови Сад
eur
116.9978
usd
111.6711
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СМОТАЈТЕ САРМУ САВРШЕНО

САВЕТИ КАКО ДА ВАША САРМА БУДЕ НАЈБОЉА Ово је некoлико трикова НАЈВЕЋИХ МАЈСТОРА

25.11.2024. 11:02 11:10
Пише:
ilustracija
Фото: Pixabay.com

Нема зиме без сарме и чим се примакне сезона слава сланољупци трљају руке и одмеравају чија је најбоља.

Оно од чега највише зависи каква ће бити је избор купуса и меса, али има још пар трикова како да вам сарма сваки пут успе.

Важно је какво месо користите
Када бирате месо за сарму, не купујте готово млевено месо, него се одлучите за свињску или јунећу плећку коју ће вам месар самлети на лицу места. Можете да користите мешано млевено месо или само свињско да бисте имали пуну сласт.

Купус није мање битан
Најбоље је сарму правите од одмаћег киселог купуса, а ако га немате онда не бирајте вакумиран у маркетима, него набавите на пијаци. Када купус почнете да припремате, искусне домаћице, саветују да га прво исперете млазом хладне воде.

Потопљен пиринач
Пре прављења смесе за сарме потпоите на десетак минута пиринач у воду. Такође, иделано је да размера буде 1 према 2 у корист меса да смеса не буде превише тврда.

Фото: pixabay.com

Како пунити
Приликом мотања сарме, користите велике листове купуса и једна кашика смесе је довољна. Сарме ређајте у круг а не једне преко других да се не би одмотавале. У лонац додајте што квалитетније суво месо или сланину да замирише читава кућа када спремате ово зимско јело.

Потребно је:

1 велика главица киселог купуса
600 гр јунећег млевеног меса
3 шоље белог пиринча
главица белог лука
200 гр сувих ребара
100 гр димљене сланине
со
алева паприка
бибер
Из каце изабрати већу главицу киселог купуса. Оставити да се оцеди. Са сваке лиске ножем одстранити задебљали део листа уз корен, опрати лист.

Месо на врелој масти продинстати са ситно сецканом главицом црног лука. Не динстајте превише, јер ће се месо накнадно и кувати. У месо за сарме  додати пола кесице млевеног бибера, нешто јаче од пола кашике зачина од поврћа и кашика алеве паприке. Пропржити још мало, па склони са шпорета. Онда се у издинстано месо убаце две кафене шољице очишћеног и опраног пиринча и надев за сарме је готов.

Извор:
Магазин Политика
Пише:
Пошаљите коментар
ЈУГОСЛОВЕНКЕ СУ НЕКАД ОВАКО ПРАВИЛЕ САРМУ Убаците само један састојак и уживајте у НАЈБОЉЕМ УКУСУ свих времена

ЈУГОСЛОВЕНКЕ СУ НЕКАД ОВАКО ПРАВИЛЕ САРМУ Убаците само један састојак и уживајте у НАЈБОЉЕМ УКУСУ свих времена

21.11.2024. 12:35 12:39
ЊЕНО ВЕЛИЧАНСТВО СОГАН ДОЛМА! Специјалитет које многи воле више НЕГО САРМУ, а најбоља се прави у Босни

А сада један другачији рецепт...

храна

ЊЕНО ВЕЛИЧАНСТВО СОГАН ДОЛМА! Специјалитет које многи воле више НЕГО САРМУ, а најбоља се прави у Босни

05.11.2024. 17:50 17:58
САРМА ЋЕ ОВЕ СЕЗОНЕ БИТИ ЛУКСУЗ Високе температуре и суша подигле цену купусу, ОВО ЈЕ МИНИМАЛНА ЦЕНА
купус

САРМА ЋЕ ОВЕ СЕЗОНЕ БИТИ ЛУКСУЗ Високе температуре и суша подигле цену купусу, ОВО ЈЕ МИНИМАЛНА ЦЕНА

14.10.2024. 09:18 12:38