СМОТАЈТЕ САРМУ САВРШЕНО
САВЕТИ КАКО ДА ВАША САРМА БУДЕ НАЈБОЉА Ово је некoлико трикова НАЈВЕЋИХ МАЈСТОРА
Нема зиме без сарме и чим се примакне сезона слава сланољупци трљају руке и одмеравају чија је најбоља.
Оно од чега највише зависи каква ће бити је избор купуса и меса, али има још пар трикова како да вам сарма сваки пут успе.
Важно је какво месо користите
Када бирате месо за сарму, не купујте готово млевено месо, него се одлучите за свињску или јунећу плећку коју ће вам месар самлети на лицу места. Можете да користите мешано млевено месо или само свињско да бисте имали пуну сласт.
Купус није мање битан
Најбоље је сарму правите од одмаћег киселог купуса, а ако га немате онда не бирајте вакумиран у маркетима, него набавите на пијаци. Када купус почнете да припремате, искусне домаћице, саветују да га прво исперете млазом хладне воде.
Потопљен пиринач
Пре прављења смесе за сарме потпоите на десетак минута пиринач у воду. Такође, иделано је да размера буде 1 према 2 у корист меса да смеса не буде превише тврда.
Како пунити
Приликом мотања сарме, користите велике листове купуса и једна кашика смесе је довољна. Сарме ређајте у круг а не једне преко других да се не би одмотавале. У лонац додајте што квалитетније суво месо или сланину да замирише читава кућа када спремате ово зимско јело.
Потребно је:
1 велика главица киселог купуса
600 гр јунећег млевеног меса
3 шоље белог пиринча
главица белог лука
200 гр сувих ребара
100 гр димљене сланине
со
алева паприка
бибер
Из каце изабрати већу главицу киселог купуса. Оставити да се оцеди. Са сваке лиске ножем одстранити задебљали део листа уз корен, опрати лист.
Месо на врелој масти продинстати са ситно сецканом главицом црног лука. Не динстајте превише, јер ће се месо накнадно и кувати. У месо за сарме додати пола кесице млевеног бибера, нешто јаче од пола кашике зачина од поврћа и кашика алеве паприке. Пропржити још мало, па склони са шпорета. Онда се у издинстано месо убаце две кафене шољице очишћеног и опраног пиринча и надев за сарме је готов.