А сада један другачији рецепт...
ЊЕНО ВЕЛИЧАНСТВО СОГАН ДОЛМА! Специјалитет које многи воле више НЕГО САРМУ, а најбоља се прави у Босни
У оријенталној кухињи посебно се издваја велика група јела која се називају долмама.
У ствари, долма је свако јело од поврћа које се пуни неким надевом, а није сарма. Овога пута у фокусу нам је соган долма.
Да не буде забуне, сарме су старије сестре долми и праве се увијањем надева у листове зеља, блитве или, код нас најчешће у листове киселог купуса. Долме су нам стигле са Оријента, а праве се од тиквица, паприка, лука, парадајза, патлиџана... А сада један старински рецепт и њено величанство соган долма.
За ово укусно јело нема потребе да идемо до Турске када знамо да се најфиније соган долме праве у Босни. Тамошње старије домаћице су, учећи млађе умећу припреме овог специјалитета, умеле да кажу да и немају неки посебно записан рецепт већ их једноставно праве онако како су их училе маме и нане. С колена на колено, кроз генерације, и тако све до данас сачувале су посебан укус и вештину припреме соган долме. Ок, јесте то у основи пуњени црни лук, али није лепо да јело тако зовемо кад већ има своје име.
Трагајући за припремом која има шмек дуге традиције, пронашли смо рецепт Бахрије Пајазетовић, чланице Удружења жена Тузле. Иза наслова Соган долма: љепотица са Оријента откривамо Бахријин кулинарски бисер, па ево њеног рецепта који доносимо у оригиналу.
Рецепт за соган долму
Потребно је:
1 кг црног лука, средњих главица
500 г млевеног меса (по избору, јунетина, телетина, мијешано... )
2 филџана пиринча
2 шаргарепе средње величине, рендане
першунов и целеров лист
со (обавезно тузланске)
бибер (по жељи)
кашичица млевене парике
кашичица брашна.
Припрема:
"Главице лука се огуле и ставе у воду да се скухају. Не смију се прекухати, јер ће се у поступку пуњења распасти", каже Бахрија и напомиње да је за кување довољно 15-так минута, након што вода прокључа.
"Скухан лук се оциједи, а затим се вади један по један лист (обруч) главице, тако да, по могућности, остану цијели. То ће бити нека врсте кошарице у коју ће доћи пуњење од меса, риже и поврћа.
Док се лук куха, припреми се пуњење, тако да се сви састојци добро измијешају руком. У смјесу се додаје и мало, врло мало воде, како би она била што разабранија. И нема ту више много мудрости. Лук се пуни надјевом, а затим слаже у плићу шерпу или у дубљу тепсију, налије до пола луковица водом и соган долма се затим, гурне у рерну", каже Бахрија уз подсећање да се ово јело некада кувало на шпорету на дрва, али да је по њој соган долма боља када се пече у рерни.
zena.blic.