SMOTAJTE SARMU SAVRŠENO
SAVETI KAKO DA VAŠA SARMA BUDE NAJBOLJA Ovo je nekoliko trikova NAJVEĆIH MAJSTORA
Nema zime bez sarme i čim se primakne sezona slava slanoljupci trljaju ruke i odmeravaju čija je najbolja.
Ono od čega najviše zavisi kakva će biti je izbor kupusa i mesa, ali ima još par trikova kako da vam sarma svaki put uspe.
Važno je kakvo meso koristite
Kada birate meso za sarmu, ne kupujte gotovo mleveno meso, nego se odlučite za svinjsku ili juneću plećku koju će vam mesar samleti na licu mesta. Možete da koristite mešano mleveno meso ili samo svinjsko da biste imali punu slast.
Kupus nije manje bitan
Najbolje je sarmu pravite od odmaćeg kiselog kupusa, a ako ga nemate onda ne birajte vakumiran u marketima, nego nabavite na pijaci. Kada kupus počnete da pripremate, iskusne domaćice, savetuju da ga prvo isperete mlazom hladne vode.
Potopljen pirinač
Pre pravljenja smese za sarme potpoite na desetak minuta pirinač u vodu. Takođe, idelano je da razmera bude 1 prema 2 u korist mesa da smesa ne bude previše tvrda.
Kako puniti
Prilikom motanja sarme, koristite velike listove kupusa i jedna kašika smese je dovoljna. Sarme ređajte u krug a ne jedne preko drugih da se ne bi odmotavale. U lonac dodajte što kvalitetnije suvo meso ili slaninu da zamiriše čitava kuća kada spremate ovo zimsko jelo.
Potrebno je:
1 velika glavica kiselog kupusa
600 gr junećeg mlevenog mesa
3 šolje belog pirinča
glavica belog luka
200 gr suvih rebara
100 gr dimljene slanine
so
aleva paprika
biber
Iz kace izabrati veću glavicu kiselog kupusa. Ostaviti da se ocedi. Sa svake liske nožem odstraniti zadebljali deo lista uz koren, oprati list.
Meso na vreloj masti prodinstati sa sitno seckanom glavicom crnog luka. Ne dinstajte previše, jer će se meso naknadno i kuvati. U meso za sarme dodati pola kesice mlevenog bibera, nešto jače od pola kašike začina od povrća i kašika aleve paprike. Propržiti još malo, pa skloni sa šporeta. Onda se u izdinstano meso ubace dve kafene šoljice očišćenog i opranog pirinča i nadev za sarme je gotov.