СЕДАМ СЈАЈНИХ ЈЕЛА НА КАШИКУ
ЈЕЛОВНИК ОД ПОНЕДЕЉКА ДО НЕДЕЉЕ Предлажемо ових 7 ЗАБОРАВЉЕНИХ СРПСКИХ ЈЕЛА
7 предлога за ручак од понедељка до недеље: Стара заборављена српска јела - укусна и јефтина
"Шта да кувам данас?" је питање на које ми имамо одговор. Ако желите да ојачате имунитет читаве породице, спремите им ова стара српска јела:
Понедељак: Чорба са јечмом
Потребно је:
Интензиван укус за праве гурмане
1 главица црног лука,
2 чена белог лука,
веза коприве или блитве (може и спанаћ),
3 шаке опраног јечма,
100 грама сланинице.
Припрема: На мало масти преприжити лук, бели лук и сланиницу. Додати опран јечам (најбоље је да јечам потопите ноћ пре кувања у мало воде) и налити воду па кувати око пола сата. Додати ситно сецкану блитву или спанаћ или коприву и зачине (со, бибер, суву зачинску паприку). Кувати још 15 минута. Послужити са кажиком павлаке.
Уторак: Пилећи ајмокац
Састојци:
2 комада пилећих карабатака
шаргарепа
кромпир
целер
5 ченова белог лука
2 кашике брашна
бели бибер
першун
2 -3 кашике сока од лимуна
Припрема: Скувати супу од ових или додајте састојке са којима ви иначе кувате супу. Кувано месо раскомадајте и одвојте од коски. Ситно га исецкајте по дужини.
У посебној шерпици на кашики путера пропржите 2 кашике брашна, али да остане бело. Додајте пола од исецканих 5 ченова белог лука и још пар секунди издинстајте ситно сецкани бели лук и брашно.
Мешајући, наливајте мало по мало спремљену супу и мешајте на средњој ватри док не добијете жељену густину, а она треба да буде густа тачно толико да га можете јести виљушком.
Када се довољно згусне, убацити исецкано месо, бели бибер, мало сока од лимуна и остатак исецканог белог лука. Промешајте још мало и склоните са ватре. Поспите свежим першуном.
Послуживање: Можете га сервирати са бареним кромпиром, шаргарепом, а мозете направити и пире кромпир или њоке од кромпира. Мада, најлепши је без икаквих додатака.
Среда: Клин чорба
Састојци:
40 грама уља или масти
30 грама брашна
мевена паприка
бели лук по жељи
1 л хладне воде
јаје (по жељи)
со
бибер
Припрема: На уљу или масти попржите брашно док не добије угодну светлосмеђу боју. Додајте мало млевене паприке, а ако волите нешто ароматичнији укус, пре додавања брашна, на масти препржите мало ситно насецканог белог лука.
Полагано уливајте хладну воду како се не би створиле грудвице од брашна. Додајте со и бибер по жељи и промешајте. Када проври, кувајте још 10 - 15 минута на лаганој ватри, а по жељи додајте и јаје које сте претходно размутили у посуди.
Готову супу послужите уз хлеб или у њу додај кнедле или попржене коцкице хлеба.
Четвртак: Сељачки лонац са свињском коленицом
Састојци:
400 г свињске коленице,
400 г кобасице,
50 г маслаца,
уља или масти,
главица црног лука,
шаргарепа,
паприка,
40 г сувих печурака (најбоље вргања),
100 г сувих шљива,
150-200 г кукурузног гриза или добро опране хељде,
кашика концентрата парадајза,
кашицица слатке паприке,
3 чена белог лука,
2 кромпира,
прстохват сувих печурака или кесица супе од печурака.
2 дл павлаке
со, бибер, веза першуна, љута папричица по жељи.
Припрема: Печурке потопите у воду да набубре. Скувајте месо, а одвојено спремите супу од печурака, може и из кесице... На масноћи продинстајте ситно сецкан лук, па додајте оцеђене печурке, шагарепу, паприке. За време динстања наливајте водом у којој се кувало месо.
Кад омекшају, додајте суве шљиве исечене начетворо, гриз, мало сока од парадајза, алеву паприку, издробљен бели лук, скувано месо (исеците га на коцкице или оставите крупније комаде) и кромпир (сечен на коцкице). Налијте супом од печурака, посолите, побиберите и, по жељи, убаците љуту папричицу. Кувајте док кромпир не омекша.
Преспите јело у земљану или ватросталну посуду, прелијте павлаком, поспите сецканим першуном и запеците на 180 до 200 степени.
Петак: Сочива са сувим ребрима
Потребно је:
500 гр сочива;
500 гр димљених свињских ребара;
2 шаргарепе;
2 мања лука;
50 гр сувих шљива;
со;
бибер;
1 kk димљене паприке;
5 ченова белог лука.
Припрема: Ставите сочиво у воду на сат времена. Затим процедите. За то време ставите рербра у шерпу, додајте воду да огрезне, поклопите и кувајте око сат времена. После тога додајте сецкати црни лук у шерпу, шаргарепу сецкану на колутиће, суве шљиве, сочиво. Посолите, побиберите и ставите лорберов лист. Додајте димљену паприку. Поклопите и кувајте око сат времена.
Субота: Косовска флија
Потребно је:
500 гр брашна,
2 кашичице соли,
500 мл воде,
200гр путера или кајмака.
Припрема: Од брашна, соли и воде замесити тесто гушће него за палачинке. Рерну загрејати на максималну температуру, а решетку подићи на највишу позицију, одмах испод горњих грејача. Тепсију науљити, загрејати, па кутлачом сипати тесто и равномерно распоредити (као палачинке), па пећи да порумени.
Извадити из рерне, премазати кајмаком, па одмах прелити новим слојем теста.
Вратити у рерну да се испече, па поступак понављати, све док има материјала. Приликом печења треба искључити доње грејаче у рерни. Што више танких слојева теста има, филија ће бити лепша и укуснија. Последњу кору није потребно премазивати.
Печену филију исећи на коцке и служити вруће, а укусна је и кад је хладна.
Недеља: Свадбарски купус
Потребно:
2 кг киселог купуса;
1/2 кг свињског меса од плећке;
1/2 кг јунећег меса од бута;
1/2 кг сувих, меснатих, ребара;
1/2 кг суве, меснате, сланине;
1 већа главица црног лука;
4 већа чешња белог лука;
1 пуна кашика масти;
1 кашика млевене суве паприке;
бибер у зрну;
ловоров лист;
вода.
Припрема: Свадбарски купус је пожељно кувати у земљаном лонцу. У недостатку земљаног лонца посуду у којој се кува купус, добро, повезати алу фолијом.
У мању посуду ставити маст да се растопи. На загрејану маст додати, ситно, исецкани црни лук, да се пропржи. Склонити са ватре и додати паприку. Промешати. Кисели купус исећи на крупне комаде. Земљани лонац добро премазати машћу. На дно лонца ставити већи лист купуса и почети са ређањем састојака. Ред купуса - ред пропрженог лука са паприком - ред меса... Додати по неко зрно бибера, бели лук и ловоров лист. Наставити ређање док се не потроше сви састојци и завршити купусом. Задњи ред купуса прекрити са већим листом купуса.
Сложени купус налити топлом водом, до две трећине лонца. Поклопити и на средњој температури пустити да проври. Затим смањити температуру да јело, сасвим, полако ври. Кувати четири сата. Овај специјалитет послужити са пројом.