КОЈЕ МЛЕКО ЈЕ ДОБРО ЗА ЗДРАВЉЕ Поједине врсте НИКАКО НЕМОЈТЕ ПИТИ
Иако треба да пазимо када и колико га пијемо, млеко је веома укусна и здрава намирница која је део разноврсне исхране.
Данас, поред крављег, на тржишту постоје и разне друге врсте млека које су благотворне за оне који су нетолерантни на лактозу и склони алергијама.
За скоро све: Млеко животињског порекла
Млеко и млечни производи обезбеђују нам велику количину хранљивих материја као што су протеини и лако сварљиве масти, шећер, минерали, липиди и витамини А и Д.
Овчје млеко је богатије протеинима од крављег млека. Козје млеко је по саставу веома слично крављем, али се брже вари и апсорбује у организму и не садржи фолну киселину, док само кобиље млеко садржи витамин Ц, па се користи чак и у медицинске сврхе. Али млеко садржи лактозу, која може изазвати проблеме код људи који не могу да га сваре.
Алтернатива богата протеинима: сојино млеко
Сојино млеко је одличан облик конзумирања сојиног зрна. Лако је сварљив, богат је протеинима, угљеним хидратима и квалитетним мастима и нема холестерол.
Ова храна је одлична за целокупну популацију, а посебно за људе који су нетолерантни на лактозу и имају проблема са варењем.
За оне који су склони алергијама: Пиринчано млеко
Пиринач је доказана намирница која ретко изазива алергије, а хиљадама година је била главна храна многих народа. Пиринач је богат извор лако сварљивих сложених угљених хидрата, не садржи засићене масти ни холестерол.
За оне са високим холестеролом у крви: Овсено млеко
Редовна употреба овсеног млека у исхрани смањује ниво масти и холестерола у крви, што поред одличног укуса може бити додатни аргумент за његову употребу.
Овсено млеко је гушће од пиринчаног и сојиног млека, може се наћи без икаквих додатака, а савршено се комбинује са слатким или сланим јелима: споменимо само кафу од житарица, палачинке или густе супе од поврћа.
За оне на дијети: Бадемово млеко
Ова врста млека се не може наћи на полицама продавница, али се лако може припремити код куће. Благо слаткастог и карактеристичног укуса овог ораха, ово пиће је богато калцијумом и витамином Д, али има мало протеина.
(krstarica.com)