ОВУ ХРАНУ НИ СЛУЧАЈНО НЕ СМЕТЕ ПОДГРЕВАТИ Стручњаци тврде да може довести до фаталних последица по здравље
У питању је без сумње једна од најздравијих намирница, али треба водити рачуна.
Приликом конзумације спанаћа најбоље је припремити онолико колико ћемо и појести јер се подгревање спанаћа никако не препоручује.
Остаци куваног спанаћа не смеју се чувати на собној температури и одмах их треба ставити у фрижидер.
Када спанаћ одстоји, посебно ако је у питању термички обрађена намирница, количина нитрата се повећава, а они се у куваном спанаћу процесом врења чак претварају у нитрите.
Они су опасни јер се у организму спајају с аминима стварају високо канцерогене спојеве које називамо нитрозоаминима, објаснила је нутриционисткиња и знанственица Дагмар вон Крам.
Ако само накратко подгрејете спанаћ непосредно пре конзумирања, не требате бринути, казала је Вон Кранова, упозоривши да се то не односи на сасвим малу децу, код које у најекстремнијем случају последица може бити гушење.
Спанаћ се може јести сиров, као салата.
Богат је витамином А, Ц и бета-каротеном и фолном киселином.