OVU HRANU NI SLUČAJNO NE SMETE PODGREVATI Stručnjaci tvrde da može dovesti do fatalnih posledica po zdravlje
U pitanju je bez sumnje jedna od najzdravijih namirnica, ali treba voditi računa.
Prilikom konzumacije spanaća najbolje je pripremiti onoliko koliko ćemo i pojesti jer se podgrevanje spanaća nikako ne preporučuje.
Ostaci kuvanog spanaća ne smeju se čuvati na sobnoj temperaturi i odmah ih treba staviti u frižider.
Kada spanać odstoji, posebno ako je u pitanju termički obrađena namirnica, količina nitrata se povećava, a oni se u kuvanom spanaću procesom vrenja čak pretvaraju u nitrite.
Oni su opasni jer se u organizmu spajaju s aminima stvaraju visoko kancerogene spojeve koje nazivamo nitrozoaminima, objasnila je nutricionistkinja i znanstvenica Dagmar von Kram.
Ako samo nakratko podgrejete spanać neposredno pre konzumiranja, ne trebate brinuti, kazala je Von Kranova, upozorivši da se to ne odnosi na sasvim malu decu, kod koje u najekstremnijem slučaju posledica može biti gušenje.
Spanać se može jesti sirov, kao salata.
Bogat je vitaminom A, C i beta-karotenom i folnom kiselinom.