ЗАКУВАО ШЕФ САЛЕ Крем чорба од бундеве
Крај јесени, почетак зиме, ора за припремање хране од бундеве. Сви волимо бундевару или просто испечен дулек у рерни. Овог пута спремићемо крем чорбу од бундеве, савршено пређело, засито и преукусно.
Бундева је богата водом, влакнима, протеинима и витаминима. Бета каротен у бундеви снажан је антиоксиданс. Карактеристичан је за све биљке које имају живописну, јаку боју (шаргарепа, поморанџа). Бундева обилује витаминима А, Це, Бе1, Бе2, Бе3, Бе6, фолном киселином и минералима (калијум, калцијум, гвожђе и фосфор). Ту су и олигоелементи, као и материје значајне за боље варење. Зато је ова намирница препоручљива за оне који имају проблема са дигестивним трактом. Бундева је, такође, изванредан диуретик, а благотворна је и за оне који болују од артритиса и гихта.
састојци:
500 г бундеве
2 главице црног лука
2 шаргарепе
1 корен целера
1 паштрнак
1 кромпир
босиљак
першун
2-3 чена белог лука
со
бибер
маслиново уље
На мало маслиновог уља издинстајте ситно исецкани црни лук, шаргарепу, целер, паштрнак и два чена белог лука. Додајте на ситније коцке исечен један кромпир, те и њега издинстајте. Потом у све то додајте и бундеву, такође исечену на ситније коцке.
Сипајете око два децилитра воде и оставите да се крчка око 20 минута. Када кромпир и бундева буду скувани, све заједно испасирајте, било штапним миксером или у блендеру. Вратите у шерпу, сипајте два-три децилитра воде, у зависности од тога колико желите да вам чорба буде густа.
Посолите и побиберите по укусу. Оставити који минут да се крчка, а пред крај ставите један чен ситно сецканог белог лука, те шаку ситно сецканог свежег першуна и босиљка.
Текст и фото: Саша Поповић