ZAKUVAO ŠEF SALE Krem čorba od bundeve
Kraj jeseni, početak zime, ora za pripremanje hrane od bundeve. Svi volimo bundevaru ili prosto ispečen dulek u rerni. Ovog puta spremićemo krem čorbu od bundeve, savršeno pređelo, zasito i preukusno.
Bundeva je bogata vodom, vlaknima, proteinima i vitaminima. Beta karoten u bundevi snažan je antioksidans. Karakterističan je za sve biljke koje imaju živopisnu, jaku boju (šargarepa, pomorandža). Bundeva obiluje vitaminima A, Ce, Be1, Be2, Be3, Be6, folnom kiselinom i mineralima (kalijum, kalcijum, gvožđe i fosfor). Tu su i oligoelementi, kao i materije značajne za bolje varenje. Zato je ova namirnica preporučljiva za one koji imaju problema sa digestivnim traktom. Bundeva je, takođe, izvanredan diuretik, a blagotvorna je i za one koji boluju od artritisa i gihta.
sastojci:
500 g bundeve
2 glavice crnog luka
2 šargarepe
1 koren celera
1 paštrnak
1 krompir
bosiljak
peršun
2-3 čena belog luka
so
biber
maslinovo ulje
Na malo maslinovog ulja izdinstajte sitno iseckani crni luk, šargarepu, celer, paštrnak i dva čena belog luka. Dodajte na sitnije kocke isečen jedan krompir, te i njega izdinstajte. Potom u sve to dodajte i bundevu, takođe isečenu na sitnije kocke.
Sipajete oko dva decilitra vode i ostavite da se krčka oko 20 minuta. Kada krompir i bundeva budu skuvani, sve zajedno ispasirajte, bilo štapnim mikserom ili u blenderu. Vratite u šerpu, sipajte dva-tri decilitra vode, u zavisnosti od toga koliko želite da vam čorba bude gusta.
Posolite i pobiberite po ukusu. Ostaviti koji minut da se krčka, a pred kraj stavite jedan čen sitno seckanog belog luka, te šaku sitno seckanog svežeg peršuna i bosiljka.
Tekst i foto: Saša Popović