Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЗАКУВАО ШЕФ САЛЕ Крем чорба од бундеве

03.12.2023. 13:00 15:06
Пише:
Извор: Саша Поповић/Крем чорба од бундеве

Крај јесени, почетак зиме, ора за припремање хране од бундеве. Сви волимо бундевару или просто испечен дулек у рерни. Овог пута спремићемо крем чорбу од бундеве, савршено пређело, засито и преукусно.

Бундева је богата водом, влакнима, протеинима и витаминима. Бета каротен у бундеви снажан је антиоксиданс. Карактеристичан је за све биљке које имају живописну, јаку боју (шаргарепа, поморанџа). Бундева обилује витаминима А, Це, Бе1, Бе2, Бе3, Бе6, фолном киселином и минералима (калијум, калцијум, гвожђе и фосфор). Ту су и олигоелементи, као и материје значајне за боље варење. Зато је ова намирница препоручљива за оне који имају проблема са дигестивним трактом. Бундева је, такође, изванредан диуретик, а благотворна је и за оне који болују од артритиса и гихта.

Савет плус: Уколико желите интензивнији укус, бундеву можете prеthodno испећи у рерни, а потом испасирати са динстаним поврћем.

састојци:

500 г бундеве

2 главице црног лука

2 шаргарепе

1 корен целера

1 паштрнак

1 кромпир

босиљак

першун

2-3 чена белог лука

со

бибер

маслиново уље

На мало маслиновог уља издинстајте ситно исецкани црни лук, шаргарепу, целер, паштрнак и два чена белог лука. Додајте на ситније коцке исечен један кромпир, те и њега издинстајте. Потом у све то додајте и бундеву, такође исечену на ситније коцке.

Сипајете око два децилитра воде и оставите да се крчка око 20 минута. Када кромпир и бундева буду скувани, све заједно испасирајте, било штапним миксером или у блендеру. Вратите у шерпу, сипајте два-три децилитра воде, у зависности од тога колико желите да вам чорба буде густа.

Посолите и побиберите по укусу. Оставити који минут да се крчка, а пред крај ставите један чен ситно сецканог белог лука, те шаку ситно сецканог свежег першуна и босиљка.

Текст и фото: Саша Поповић

Аутор:
Пошаљите коментар
ЗАКУВАО ШЕФ САЛЕ: Дошло време за кисели купус

ЗАКУВАО ШЕФ САЛЕ: Дошло време за кисели купус

05.11.2023. 13:00 14:18
ЗАКУВАО ШЕФ САЛЕ: Колач од јабука за недељно поподне

ЗАКУВАО ШЕФ САЛЕ: Колач од јабука за недељно поподне

29.10.2023. 11:00 11:53
ЗАКУВАО ШЕФ САЛЕ: Кад замиришу пуњене паприке

ЗАКУВАО ШЕФ САЛЕ: Кад замиришу пуњене паприке

23.10.2023. 11:30 11:44