Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ZAKUVAO ŠEF SALE Krem čorba od bundeve

03.12.2023. 13:00 15:06
Piše:
Izvor: Saša Popović/Krem čorba od bundeve

Kraj jeseni, početak zime, ora za pripremanje hrane od bundeve. Svi volimo bundevaru ili prosto ispečen dulek u rerni. Ovog puta spremićemo krem čorbu od bundeve, savršeno pređelo, zasito i preukusno.

Bundeva je bogata vodom, vlaknima, proteinima i vitaminima. Beta karoten u bundevi snažan je antioksidans. Karakterističan je za sve biljke koje imaju živopisnu, jaku boju (šargarepa, pomorandža). Bundeva obiluje vitaminima A, Ce, Be1, Be2, Be3, Be6, folnom kiselinom i mineralima (kalijum, kalcijum, gvožđe i fosfor). Tu su i oligoelementi, kao i materije značajne za bolje varenje. Zato je ova namirnica preporučljiva za one koji imaju problema sa digestivnim traktom. Bundeva je, takođe, izvanredan diuretik, a blagotvorna je i za one koji boluju od artritisa i gihta.

Savet plus: Ukoliko želite intenzivniji ukus, bundevu možete prethodno ispeći u rerni, a potom ispasirati sa dinstanim povrćem.

sastojci:

500 g bundeve

2 glavice crnog luka

2 šargarepe

1 koren celera

1 paštrnak

1 krompir

bosiljak

peršun

2-3 čena belog luka

so

biber

maslinovo ulje

Na malo maslinovog ulja izdinstajte sitno iseckani crni luk, šargarepu, celer, paštrnak i dva čena belog luka. Dodajte na sitnije kocke isečen jedan krompir, te i njega izdinstajte. Potom u sve to dodajte i bundevu, takođe isečenu na sitnije kocke.

Sipajete oko dva decilitra vode i ostavite da se krčka oko 20 minuta. Kada krompir i bundeva budu skuvani, sve zajedno ispasirajte, bilo štapnim mikserom ili u blenderu. Vratite u šerpu, sipajte dva-tri decilitra vode, u zavisnosti od toga koliko želite da vam čorba bude gusta.

Posolite i pobiberite po ukusu. Ostaviti koji minut da se krčka, a pred kraj stavite jedan čen sitno seckanog belog luka, te šaku sitno seckanog svežeg peršuna i bosiljka.

Tekst i foto: Saša Popović

Autor:
Pošaljite komentar
ZAKUVAO ŠEF SALE: Došlo vreme za kiseli kupus

ZAKUVAO ŠEF SALE: Došlo vreme za kiseli kupus

05.11.2023. 13:00 14:18
ZAKUVAO ŠEF SALE: Kolač od jabuka za nedeljno popodne

ZAKUVAO ŠEF SALE: Kolač od jabuka za nedeljno popodne

29.10.2023. 11:00 11:53
ZAKUVAO ŠEF SALE: Kad zamirišu punjene paprike

ZAKUVAO ŠEF SALE: Kad zamirišu punjene paprike

23.10.2023. 11:30 11:44