ЗАКУВАО ШЕФ САЛЕ: Кад замиришу пуњене паприке
Крајње је време за пуњене паприке, јер им сезона лагано пролази. У нашој кући то је једно од омиљених јела.
Ова „летња сарма“ право је домаће јело и није толико компликовано да се припреми. Свакако, сав труд уложен у њега, вратиће вам се укусом и уживањем.
Паприка је у Европу дошла из Централне и Јужне Америке, а данас се, наравно, узгаја у читавом свету. Паприка се користи као поврће, зачин и лек. Користи се свежа, конзервирана (туршија), сува или сува млевена (туцана). Често се користи у кулинарству и може се пећи а потом се љушти и чува као зимница за припрему салата и других јела.
Састојци:
10 средњих паприка бабура
250 г млевене свињетине
250 г млевене јунетине
1 већа главица црног лука
3 чена белог лука
1 шаргарепа
мало целера
сок од парадајза
пола шоље пиринча
со
бибер
црвена паприка
босиљак
ловоров лист
Паприке оперете и отворите тако што ћете уклонити петељке и семенке из њих. Ситно исецкајте лук, бели лук, шаргарепу и корен целера, па продинстајте 15 минута на масти или уљу.
У већој чинији помешајте месо и пиринач, те додајте динстано поврће. Зачините све са кашичицом млевене слатке паприке, бибером, сољу и сувим босиљком. Замесите смесу од свега наведеног, уз пола децилитра топле воде, а потом напуните паприке и сложите их у шерпу.
Додајте воду толико да покријете паприке и убаците који лист ловора. Кувајте на средњој ватри око 45 минута. Пред крај додајте два децилитра сока од парадајза, а мало касније и хладну запршку од кашичице брашна и црвене паприке размућених у пола децилитра хладне воде. Нек се крчка још десетак минута. Пуњене паприке можете да послужите са пире кромпиром.
Текст и фото: Саша Поповић