ЗАКУВАО ШЕФ САЛЕ: Колач од јабука за недељно поподне
Недеља увек мирише на колаче а укус коме се цела породица радује је онај зачињен јабукама.
Једноставан, лаган за спремање и деца га воле. Ја сам као клинац имао обичај да ођедном поједем пола тепсије. А веома добро уз њега иде и која шоља хладног млека.
Ово је баш једноставан колач − обичан патишпањ са филом од јабука. И припрема није тешка, све се мери шољама. Није репрезентативан, али и не треба да буде. Важно је да је укусан.
патишпањ:
3 јајета
1 шоља шећера
1 шоља уља
1 шоља млека
1 прашак за пециво
2 шоље брашна типа 500
прстохват соли
фил:
1,3 кг јабука
1 ванилин шећер
мало уља
Јаја и шећер добро, али баш добро умутите миксером, тако да се шећер истопи. Додајте шољу млека и наставите лагано да мутите. Потом додајте и млеко. На крају додајте брашно, прашак за пециво и со. Умешајте све лагано кашиком. Смеша не треба да буде ни ретка ни густа.
Науљите и побрашните плех и у њега сипајте половину добијене смесе. Пеците је у рерни загрејаној на 200 степени 10-15 минута.
Prеthodno пипремите фил. Изрендајте јабуке и динстајте их на мало уља. Додајте и ванилин шећер. Ко воли, може да дода мало цимета и коју кашику млевених ораха.
На запечени патишпањ ставите фил и залијте остатком припремљене смеше. Вратите у рерну, смањите на 180 степени и пеците још око 30 минута. Уколико желите, кад се колач испече, можете да га поспете ситним шећером.
Текст и фото: Саша Поповић