ШОЉА ОПАСНОСТИ Кафа са млеком може бити штетнија него што мислите
За све оне који не могу да замисле јутро без шоље омиљене кафе, важно је да знају како овај напитак утиче на организам нарочито ако се конзумира са млеком.
-Кардиолог др Петар Боровић упозорава да кафа, иако омиљена, има потенцијално штетно дејство по здравље. Како каже, кафа је у основи, врста отрова који људи добровољно конзумирају, посебно ако је она први напитак који се уноси ујутру.
Организам губи вишеструко више течности него што уноси. Грешка коју многи праве, према речима др Боровића, јесте то што дан започињу кафом уместо водом.
-Једна шољица кафе доводи до губитка количине течности која је седам пута већа од оне коју уносимо, тврди он. Тело тада остаје без довољно воде, а то води ка исушивању ткива и променама на крвним судовима.
Лети је овај ефекат још израженији, јер високе температуре додатно поспешују дехидратацију.
-Чак и када људи уз кафу попију воду, то не мења чињеницу да кафа убрзава мокрење. То је као да гасите ватру водом, али истовремено доливате и бензин, сликовито објашњава доктор.
Др Боровић истиче да кафа, која је у свом природном облику зелене боје, током процеса пржења на температурама од 270 до 300 степени развија чак 19 канцерогених супстанци. Осим тога, садржи кофеин, који назива неуротоксином и пестицидом.
-Кофеин није наш савезник. Након што попијемо кафу, срчани ритам може бити поремећен и до три сата. А да ствар буде гора, кафа се задржава у телу чак 72 сата, каже он.
Кафа, иако подиже крвни притисак, то чини тако што стимулише надбубрежне жлезде да луче хормон стреса. Притисак привремено расте, особа се разбуди али само на кратко.
Још један чест јутарњи ритуал кафа са млеком, према његовим речима је још већа грешка.
-Комбинација казеина из млека и кофеина ствара комплексно једињење које наше тело не може да разгради. То често доводи до надимања, проблема са варењем и оптерећења за дигестивни систем, упозорава др Боровић.
Ако бисте да се пробудите без кафе, решење постоји. Доктор саветује да се дан започне с две чаше воде собне температуре (око 16–18 степени). Такође, као здраве и освежавајуће алтернативе, препоручује:
– цеђене сокове богате витамином Ц (лимун, поморанџа, киви, јагода, рибизла, малина),
– топлу лимунаду са медом,
– или шољу квалитетне топле чоколаде.