clear sky
13°C
16.04.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОД ПАСТИРСКЕ ХРАНЕ ДО СВЕТСКЕ СЛАВЕ Белмуж из Сврљига осваја гастро сцену

15.04.2025. 09:48 09:54
Пише:
Извор:
ЕУправо зато
sir
Фото: Pexels/ Polina Tankilevitch

Србија може да се похвали многим добрим јелима, а специјалитети од сира су посебно занимљиви.

Многа јела не би могла да се замисле без сира, а на листи најбољих специјалитета који садрже овај млечни производ нашао се Сврљишки белмужи то на првом месту!

На листи World of Statistics нашла су се и јела из Мексика, Грчке, Француске, Аргентине и чак два традиционална јела из Грузије.

Ово су најбоља јела од сира на свету:

1. Сврљишки белмуж, Србија

2. Качапури, Грузија

3. Баница са сиром, Бугарска

4. Саганаки, Грчка

5. Проволета, Аргентина

6. Фокача са сиром, Италија

7. Халф-анд-Халф Фонду, Швајцарска

8. Фонду, Француска

9. Гурули качапури, Грузија

10. Кесадиља, Мексико.

belmuž
Фото: Printscreen Youtube / Ljiljina kuhinja. Kako da dobro kuvate.

Сврљишки белмуж важи за традиционално јело планинских крајева југоисточног дела Србије, а налази се и на листи нематеријалног културног наслеђа Србије.

Белмуж се традиционално прави се од младог овчијег и крављег сира и пројаног брашна. С обзиром на то да је карактерисичан за Сврљиг и околне крајеве, многи га никада нису пробали.

Прави се тако што се сир топи у великом казану док не постане потпуно течан, а онда се постепено додаје кукурузно брашно. Смеса се непрестано меша варјачом док се не добије густа маса. Сам процес је физички веома захтеван – отуд и назив „белмуж”, који долази од речи „бел” (бели сир) и „муж” (мука, мучење), што би требало да алудира на тежак рад током кувања.

Белмуж је постао неизоставни део бројних локалних манифестација, посебно Белмужијаде, која се сваког августа одржава у Сврљигу.

Тада се организују и такмичења у прављењу белмужа.

Сматра се јелом сточара и пастира и вековима је био основна храна у планинским крајевима.

Извор:
ЕУправо зато
Пише:
Пошаљите коментар
ЈАЗАЧКИ СИРЕВИ КАО У ФРАНЦУСКОЈ, АЛИ СА ДУШОМ СЕЛА: Праве деликатесе вредне и до 3.000 динара по килограму!
сир

ЈАЗАЧКИ СИРЕВИ КАО У ФРАНЦУСКОЈ, АЛИ СА ДУШОМ СЕЛА: Праве деликатесе вредне и до 3.000 динара по килограму!

14.04.2025. 11:46 11:54
СРПСКИ СИРЕВИ ХИТ У СВЕТУ Странци их купују по папреној цени, а ми их још не ценимо довољно
сир

СРПСКИ СИРЕВИ ХИТ У СВЕТУ Странци их купују по папреној цени, а ми их још не ценимо довољно

05.03.2025. 17:19 17:27
МЛЕЧНА МАГИЈА СТИЖЕ ИЗ ЧУРУГА Породица Радишић више од века се бави пољопривредом, а већ три деценије производи аутентичне сиреве
сир

МЛЕЧНА МАГИЈА СТИЖЕ ИЗ ЧУРУГА Породица Радишић више од века се бави пољопривредом, а већ три деценије производи аутентичне сиреве

11.02.2025. 16:36 17:03