ОД ПАСТИРСКЕ ХРАНЕ ДО СВЕТСКЕ СЛАВЕ Белмуж из Сврљига осваја гастро сцену
Србија може да се похвали многим добрим јелима, а специјалитети од сира су посебно занимљиви.
Многа јела не би могла да се замисле без сира, а на листи најбољих специјалитета који садрже овај млечни производ нашао се Сврљишки белмуж, и то на првом месту!
На листи World of Statistics нашла су се и јела из Мексика, Грчке, Француске, Аргентине и чак два традиционална јела из Грузије.
Ово су најбоља јела од сира на свету:
1. Сврљишки белмуж, Србија
2. Качапури, Грузија
3. Баница са сиром, Бугарска
4. Саганаки, Грчка
5. Проволета, Аргентина
6. Фокача са сиром, Италија
7. Халф-анд-Халф Фонду, Швајцарска
8. Фонду, Француска
9. Гурули качапури, Грузија
10. Кесадиља, Мексико.
Сврљишки белмуж важи за традиционално јело планинских крајева југоисточног дела Србије, а налази се и на листи нематеријалног културног наслеђа Србије.
Белмуж се традиционално прави се од младог овчијег и крављег сира и пројаног брашна. С обзиром на то да је карактерисичан за Сврљиг и околне крајеве, многи га никада нису пробали.
Прави се тако што се сир топи у великом казану док не постане потпуно течан, а онда се постепено додаје кукурузно брашно. Смеса се непрестано меша варјачом док се не добије густа маса. Сам процес је физички веома захтеван – отуд и назив „белмуж”, који долази од речи „бел” (бели сир) и „муж” (мука, мучење), што би требало да алудира на тежак рад током кувања.
Белмуж је постао неизоставни део бројних локалних манифестација, посебно Белмужијаде, која се сваког августа одржава у Сврљигу.
Тада се организују и такмичења у прављењу белмужа.
Сматра се јелом сточара и пастира и вековима је био основна храна у планинским крајевима.