ŠOLJA OPASNOSTI Kafa sa mlekom može biti štetnija nego što mislite
Za sve one koji ne mogu da zamisle jutro bez šolje omiljene kafe, važno je da znaju kako ovaj napitak utiče na organizam naročito ako se konzumira sa mlekom.
-Kardiolog dr Petar Borović upozorava da kafa, iako omiljena, ima potencijalno štetno dejstvo po zdravlje. Kako kaže, kafa je u osnovi, vrsta otrova koji ljudi dobrovoljno konzumiraju, posebno ako je ona prvi napitak koji se unosi ujutru.
Organizam gubi višestruko više tečnosti nego što unosi. Greška koju mnogi prave, prema rečima dr Borovića, jeste to što dan započinju kafom umesto vodom.
-Jedna šoljica kafe dovodi do gubitka količine tečnosti koja je sedam puta veća od one koju unosimo, tvrdi on. Telo tada ostaje bez dovoljno vode, a to vodi ka isušivanju tkiva i promenama na krvnim sudovima.
Leti je ovaj efekat još izraženiji, jer visoke temperature dodatno pospešuju dehidrataciju.
-Čak i kada ljudi uz kafu popiju vodu, to ne menja činjenicu da kafa ubrzava mokrenje. To je kao da gasite vatru vodom, ali istovremeno dolivate i benzin, slikovito objašnjava doktor.
Dr Borović ističe da kafa, koja je u svom prirodnom obliku zelene boje, tokom procesa prženja na temperaturama od 270 do 300 stepeni razvija čak 19 kancerogenih supstanci. Osim toga, sadrži kofein, koji naziva neurotoksinom i pesticidom.
-Kofein nije naš saveznik. Nakon što popijemo kafu, srčani ritam može biti poremećen i do tri sata. A da stvar bude gora, kafa se zadržava u telu čak 72 sata, kaže on.
Kafa, iako podiže krvni pritisak, to čini tako što stimuliše nadbubrežne žlezde da luče hormon stresa. Pritisak privremeno raste, osoba se razbudi ali samo na kratko.
Još jedan čest jutarnji ritual kafa sa mlekom, prema njegovim rečima je još veća greška.
-Kombinacija kazeina iz mleka i kofeina stvara kompleksno jedinjenje koje naše telo ne može da razgradi. To često dovodi do nadimanja, problema sa varenjem i opterećenja za digestivni sistem, upozorava dr Borović.
Ako biste da se probudite bez kafe, rešenje postoji. Doktor savetuje da se dan započne s dve čaše vode sobne temperature (oko 16–18 stepeni). Takođe, kao zdrave i osvežavajuće alternative, preporučuje:
– ceđene sokove bogate vitaminom C (limun, pomorandža, kivi, jagoda, ribizla, malina),
– toplu limunadu sa medom,
– ili šolju kvalitetne tople čokolade.