Веровали или не, ХЛЕБ може бити ИЗУЗЕТНО ЗДРАВ: Ево како се прави чувени Језекиљев хлеб
Чувени Језекиљев хлеб популаран је широм света због својих нутритивних вредности и здравих састојака.
Парче хлеба има 80 калорија и 0,5 г масти (0% засићених), 15 г угљених хидрата (од чега 3 г влакана) и 5 г протеина.
Пшеница, јечам, просо и још доста разних намирница стварају моћну комбинацију протеина и садржи 18 амино киселина, које су неке од њих биле неопходне за наш организам.
Састојци:
8 шоља пшеничног брашна од целог зрна
4 шоље јечменог брашна
2 шоље скуваног и изгњеченог сочива
пола шоље млевеног проса
пола шоље раженог брашна
2 шоље воде
кашичица соли
3 кашике маслиновог уља
7 грама свежег квасца
Припрема:
Отопите квасац у мало топле воде и оставите да одстоји 10 минута. Помешајте пшенично, ражено брашно, просо и јечам.
Потом умешајте сочиво и маслиново уље са мало воде и изблендајте.
У дубљу чинију ставите мешавину брашна и отопљени квасац, додајте просо и со.
Замесите тесто, а по потреби сипајте још воде. Када умесите смесу, изручите је на површину благо прекривену брашном и месите тесто док не постане глатко.
Ставите тесто у науљену посуду и сачекајте да нарасте дупло.
Након тога још једном премесите тесто, обликујте векну, ставите у побрашњављену тепсију и пеците на 200 степени око 45 минута.
Krstarica.rs/ Дневник