overcast clouds
12°C
03.11.2024.
Нови Сад
eur
117.017
usd
107.6315
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

САВРШЕН ДОМАЋИ ХЛЕБ КОРАК ПО КОРАК Нема шансе да вам не успе!

02.06.2024. 09:31 09:38
Пише:
Фото: Ilustracija Pixabay.com

Ако сте икада сањали о томе да направите савршени домаћи хлеб који ће очарати ваше укућане и пријатеље, онда је овај рецепт за вас.

Без обзира на то да ли сте искусни пекар или почетник, овај једноставан рецепт ће вас водити кроз кораке до постизања савршенства. 

Састојци:

500 г брашна

300 мл топле воде

1 кашичица соли

1 кашичица шећера

7 г сувог квасца (једна кесица)

2 кашике маслиновог уља

Припрема:

Активирање квасца:

У малу посуду сипајте топлу воду.

Додајте шећер и суви квасац. Оставите да стоји 10 минута док смеса не постане пенушава.

Мешање теста:

У велику посуду просејте брашно и додајте со.

Направите удубљење у средини брашна и сипајте активирани квасац и маслиново уље.

Полако мешајте дрвеном кашиком док се састојци не сједине.

Месите тесто:

Поспите радну површину брашном и изручите тесто.

Месите тесто 10 минута док не постане глатко и еластично. Ако је тесто лепљиво, додајте још мало брашна.

Прво нарастање:

Обликујте тесто у куглу и ставите га у науљену посуду.

Покријте чистом кухињском крпом и оставите да нараста на топлом месту 1-2 сата, док се не удвостручи у величини.

Обликовање хлеба:

Након што је тесто нарасло, лагано га издувајте рукама и обликујте жељени облик (округли хлеб, векна, итд.).

Ставите обликовано тесто на плех обложен папиром за печење.

Друго нарастање:

Покријте тесто крпом и оставите га да одмара још 30-40 минута.

Печење:

Загрејте рерну на 220°Ц (428°Ф).

Пре печења, ножем направите неколико резова на површини теста како би хлеб могао равномерно да се пече.

Пеците хлеб 25-30 минута или док не добије златно-смеђу боју и куцањем по дну не чујете шупљи звук.

Хлађење:

Оставите хлеб да се потпуно охлади на решетки пре него што га исечете.

 Савети: 

Стрпљење је кључ: Не журите са нарастањем теста. Што дуже тесто нараста, укуснији ће бити хлеб.

Вода и пара: За хрскаву корицу, ставите посуду са водом у рерну током печења.

Сада када знате тајну савршеног домаћег хлеба, време је да засукате рукаве и кренете у акцију! Ваши укућани ће бити одушевљени, а ви ћете постати прави мајстор 

Аутор:
Пошаљите коментар
ПРОВЕРЕНО, ДА ВАМ ХЛЕБ БУДЕ МЕКАН КАО ДУША Многи људи често праве грешку, а обожавају да га једу!

ПРОВЕРЕНО, ДА ВАМ ХЛЕБ БУДЕ МЕКАН КАО ДУША Многи људи често праве грешку, а обожавају да га једу!

29.05.2024. 11:33 11:54