САВРШЕН ДОМАЋИ ХЛЕБ КОРАК ПО КОРАК Нема шансе да вам не успе!
Ако сте икада сањали о томе да направите савршени домаћи хлеб који ће очарати ваше укућане и пријатеље, онда је овај рецепт за вас.
Без обзира на то да ли сте искусни пекар или почетник, овај једноставан рецепт ће вас водити кроз кораке до постизања савршенства.
Састојци:
500 г брашна
300 мл топле воде
1 кашичица соли
1 кашичица шећера
7 г сувог квасца (једна кесица)
2 кашике маслиновог уља
Припрема:
У малу посуду сипајте топлу воду.
Додајте шећер и суви квасац. Оставите да стоји 10 минута док смеса не постане пенушава.
Мешање теста:
У велику посуду просејте брашно и додајте со.
Направите удубљење у средини брашна и сипајте активирани квасац и маслиново уље.
Полако мешајте дрвеном кашиком док се састојци не сједине.
Месите тесто:
Поспите радну површину брашном и изручите тесто.
Месите тесто 10 минута док не постане глатко и еластично. Ако је тесто лепљиво, додајте још мало брашна.
Прво нарастање:
Обликујте тесто у куглу и ставите га у науљену посуду.
Покријте чистом кухињском крпом и оставите да нараста на топлом месту 1-2 сата, док се не удвостручи у величини.
Обликовање хлеба:
Након што је тесто нарасло, лагано га издувајте рукама и обликујте жељени облик (округли хлеб, векна, итд.).
Ставите обликовано тесто на плех обложен папиром за печење.
Друго нарастање:
Покријте тесто крпом и оставите га да одмара још 30-40 минута.
Печење:
Загрејте рерну на 220°Ц (428°Ф).
Пре печења, ножем направите неколико резова на површини теста како би хлеб могао равномерно да се пече.
Пеците хлеб 25-30 минута или док не добије златно-смеђу боју и куцањем по дну не чујете шупљи звук.
Хлађење:
Оставите хлеб да се потпуно охлади на решетки пре него што га исечете.
Савети:
Стрпљење је кључ: Не журите са нарастањем теста. Што дуже тесто нараста, укуснији ће бити хлеб.
Вода и пара: За хрскаву корицу, ставите посуду са водом у рерну током печења.
Сада када знате тајну савршеног домаћег хлеба, време је да засукате рукаве и кренете у акцију! Ваши укућани ће бити одушевљени, а ви ћете постати прави мајстор