Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Verovali ili ne, HLEB može biti IZUZETNO ZDRAV: Evo kako se pravi čuveni Jezekiljev hleb

03.06.2024. 12:21 12:31
Piše:
Foto: Pixabay.com

Čuveni Jezekiljev hleb popularan je širom sveta zbog svojih nutritivnih vrednosti i zdravih sastojaka.

Parče hleba ima 80 kalorija i 0,5 g masti (0% zasićenih), 15 g ugljenih hidrata (od čega 3 g vlakana) i 5 g proteina.

Pšenica, ječam, proso i još dosta raznih namirnica stvaraju moćnu kombinaciju proteina i sadrži 18 amino kiselina, koje su neke od njih bile neophodne za naš organizam.

Sastojci:

8 šolja pšeničnog brašna od celog zrna

4 šolje ječmenog brašna

2 šolje skuvanog i izgnječenog sočiva

pola šolje mlevenog prosa

pola šolje raženog brašna

2 šolje vode

kašičica soli

3 kašike maslinovog ulja

7 grama svežeg kvasca

Priprema:

Otopite kvasac u malo tople vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Pomešajte pšenično, raženo brašno, proso i ječam.

Potom umešajte sočivo i maslinovo ulje sa malo vode i izblendajte.

U dublju činiju stavite mešavinu brašna i otopljeni kvasac, dodajte proso i so.

Zamesite testo, a po potrebi sipajte još vode. Kada umesite smesu, izručite je na površinu blago prekrivenu brašnom i mesite testo dok ne postane glatko.

Stavite testo u nauljenu posudu i sačekajte da naraste duplo.

Nakon toga još jednom premesite testo, oblikujte veknu, stavite u pobrašnjavljenu tepsiju i pecite na 200 stepeni oko 45 minuta.

Krstarica.rs/ Dnevnik

Piše:
Pošaljite komentar
SAVRŠEN DOMAĆI HLEB KORAK PO KORAK Nema šanse da vam ne uspe!

SAVRŠEN DOMAĆI HLEB KORAK PO KORAK Nema šanse da vam ne uspe!

02.06.2024. 09:31 09:38
PROVERENO, DA VAM HLEB BUDE MEKAN KAO DUŠA Mnogi ljudi često prave grešku, a obožavaju da ga jedu!

PROVERENO, DA VAM HLEB BUDE MEKAN KAO DUŠA Mnogi ljudi često prave grešku, a obožavaju da ga jedu!

29.05.2024. 11:33 11:54
Evo kako da OČUVATE HLEB: Pet jednostavnih metoda koje SPREČAVAJU SUŠENJE I KVARENJE

Evo kako da OČUVATE HLEB: Pet jednostavnih metoda koje SPREČAVAJU SUŠENJE I KVARENJE

29.04.2024. 16:41 16:45