Verovali ili ne, HLEB može biti IZUZETNO ZDRAV: Evo kako se pravi čuveni Jezekiljev hleb
Čuveni Jezekiljev hleb popularan je širom sveta zbog svojih nutritivnih vrednosti i zdravih sastojaka.
Parče hleba ima 80 kalorija i 0,5 g masti (0% zasićenih), 15 g ugljenih hidrata (od čega 3 g vlakana) i 5 g proteina.
Pšenica, ječam, proso i još dosta raznih namirnica stvaraju moćnu kombinaciju proteina i sadrži 18 amino kiselina, koje su neke od njih bile neophodne za naš organizam.
Sastojci:
8 šolja pšeničnog brašna od celog zrna
4 šolje ječmenog brašna
2 šolje skuvanog i izgnječenog sočiva
pola šolje mlevenog prosa
pola šolje raženog brašna
2 šolje vode
kašičica soli
3 kašike maslinovog ulja
7 grama svežeg kvasca
Priprema:
Otopite kvasac u malo tople vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Pomešajte pšenično, raženo brašno, proso i ječam.
Potom umešajte sočivo i maslinovo ulje sa malo vode i izblendajte.
U dublju činiju stavite mešavinu brašna i otopljeni kvasac, dodajte proso i so.
Zamesite testo, a po potrebi sipajte još vode. Kada umesite smesu, izručite je na površinu blago prekrivenu brašnom i mesite testo dok ne postane glatko.
Stavite testo u nauljenu posudu i sačekajte da naraste duplo.
Nakon toga još jednom premesite testo, oblikujte veknu, stavite u pobrašnjavljenu tepsiju i pecite na 200 stepeni oko 45 minuta.
Krstarica.rs/ Dnevnik