Ево како да ОЧУВАТЕ ХЛЕБ: Пет једноставних метода које СПРЕЧАВАЈУ СУШЕЊЕ И КВАРЕЊЕ
Постоји пет популарнијих начина да чување хлеба и пецива како би што дуже остали свежи. Многи то обично не раде правилно. Неке грешке уместо да му продуже век, заправо га скраћују.
Чување хлеба у посебној посуди не значи да ћете га заштити од прекомерне влаге или, супротно, од сушења. Искусне домаћице, али и нутриционисти, поделили су на друштвеним мрежама неколико поузданих начина да што дуже задржите свежину овој намирници.
Ево како да чувате хлеб и пецива да би што дуже остали свежи…
Крпа
Умотајте хлеб у чисту тканину од природних материјала, лан није лоша опција. Тканину не треба да мењате сваки пут, али водите рачуна да је редовно перете.
Пластична кеса
Овај метод ће задржати свежину хлеба четири до пет дана. Међутим, да бисте спречили стварање влажне кондензације унутар кесе, не заборавите да направите неколико малих рупа у њој за „вентилацију“.
Папирна кеса
Одличан начин за чување хлеба за оне који воле да корица остане хрскава.
Замрзивач
На стабилној температури од минус 18 степени Ц, хлеб може да остане свеж и до шест месеци! Али, такође је важно да се правилно одмрзне. Оставите га да стоји на собној температури неколико сати. Ако покушате да убрзате процес и хлеб ставите у микроталасну пећницу, брже ће постати мекан, али ћете му скратити рок трајања и брже ће изгубити на хранљивости.
Кутија за хлеб – ипак, не!
Мало ко зна да држање пецива у кутији за хлеб утиче на то да брже изгуби и свежину и корисна својства. У овакве посуде лако продире влага која се често налази у кухињи. Осим тога, неке кутије су превише чврсто затворене, па храна која се у њима држи веома брзо постаје неупотребљива – лако се ствара буђ.
Чим видите да се на хлебу или пецивима појавиле тачкице буђи, одмах га баците. Немојте уклањати само „загађен“ део јер споре плесни брзо заразе целу храну, и пре него што буду видљиве.
Крстарица